Oglas
· · Komentari: 0
fizička aktivnost

Ostanimo VITALNI i ZDRAVI: Ovo su razlozi zbog kojih je važna ŠETNJA nakon OBROKA

Svakodnevne navike i ishrana utiču na vaše telo, energiju, zdravlje pa i um, stoga je veoma važno da vodite računa o fizičkoj aktivnosti kako biste ostali vitalni i zdravi.

1601727780_Depositphotos_127688114_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Koliko god je primamljivo leći na kauč nakon obroka, toliko je i loše po naše zdravlje. Zapravo, trebalo bi uraditi baš suprotno - ustati i prošetati. Hodanje je samo po sebi solidna vrsta vežbe, ali hodanje nakon jela je još korisnije za telo jer ubrzava metabolizam, poboljšava probavu i smanjuje osećaj stresa. Uz to, znatno smanjuje bol u mišićima, poboljšava spavanje i ubrzava cirkulaciju.

Šetnja nakon jela doprineće vam da postignete broj od 10.000 koraka, koliko je preporučljivo da se napravi tokom dana. Hodanje nakon jela ne morate doživeti kao pravo vežbanje, već kao rekreaciju.  Pre nego što obujete patike i krenete u šetnju, upoznajte koje su sve dobrobiti hodanja posle jela.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Dr Adamović savetuje: Ako vam maska IRITIRA KOŽU bez griže savesti URADITE SLEDEĆU stvar

1. Poboljšava probavu

Nakon jela, proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljeni hidrati i ostale hranjivi sastojci počinju da se razgrađuju u telu i odlaze tamo gde je potrebno. Taj proces može se dodatno poboljšati hodanjem posle jela, jer ono ima važnu ulogu u varenju želuca i smanjuje vreme kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržom probavom i manjom nadutosti nakon jela. To je naročito korisno ukoliko se posle jela osećate pospano. 

2. Doprinosi smanjenju šećera u krvi

Nakon jela hrana se rastavlja na činioce. Istraživanje je pokazalo da samo deset minuta hodanja nakon večere može doprineti smanjenju glukoze u krvi, u poređenju sa drugim vremenskim intervalima tokom dana. To smanjuje rizik od dijabetesa tipa II ili bolesti srca. Hodanje takođe pomaže u smanjivanju oscilacija glukoze, odnosno pojave da tokom jela osetite povišen šećer, a onda se nakon jela osetite umorno.

Pročitajte još: Pazite šta konzumirate ujutru: Ovo je NAJGORI NAČIN da započnete dan

3. Smanjuje stres

Šetnja nakon jela može imati smirujući učinak na telo, što može poboljšati raspoloženje, fokusiranost i koncentraciju. Laganije ili brže hodanje nakon svakog obroka izvrstan je način za povećanje termogeneze aktivnosti bez vežbanja, što podrazumijeva energiju koja se troši za sve što radimo, ne uključujući spavanje, jedenje i vežbanje. Osim toga, hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, koji doprinosi da imamo dobar san, pomaže u regulaciji apetita, poboljšava učenje i pamćenje, povećava pozitivnu energiju.

Foto: Deposit

4. Smanjuje bol u mišićima

Ako osećate bol u mišićima zbog vežbanja ili nekog drugog razloga, hodanje nakon jela može olakšati bol. Kretanje na mišiće i vezivna tkiva deluje poput podmazivača šaljući hranjive materije na određena mesta, a istovremeno izbacujući otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

5. Ubrzava cirkulaciju

Hodanje posle jela poboljšava protok krvi, a bolja cirkulacija doprinosi tome da hranljive materije odlaze na mesta potrebna za razvoj i održavanje kostiju, mišića i ostalih organa kako bi bolje funkcionisali.

Pročitajte još: Evo zbog čega kafu treba uvek piti POSLE doručka, a NIKAKO PRE

6. Poboljšava spavanje

Možda dožete u iskušenje da prilegnete nakon obroka i zaspite. Kratka šetnja će vam omogućiti bolji san. Hodanje posle jela pomoći će vam da brže zaspite i imate dublji san, jer je serotonin zapravo preteča melatoninu, hormonu spavanja. Šetnja pre spavanja je najbolje rešenje za miran san i odmor.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas