Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Punite telefon preko noći? Evo zašto to nije dobra ideja.

Postoje mnoge priče koje govore o lošim događajima nakon punjena telefona preko noći.

1614337075_Depositphotos_252968840_s-2019.jpg
Foto: Despositos
Oglas

Kako rade baterije?

Pametni telefoni koriste litijum-jonske (li-ion) baterije, koje imaju dve elektrode - jednu od grafita i drugu od litijum-kobalt-oksida. Između njih se nalazi elektrolit u tečnom stanju koji litijumskim jonima dozvoljava putovanje među elektrodama. Kad punite telefon, oni putuju u suprotnom smeru.

Pročitajte još: Ni KINA nije ostala IMUNA! MILIONI TELEFONA ostali bez kupaca zbog KORONA VIRUSA

Šta utiče na trajnost baterije?

Životni vek baterije zavisi od nekoliko faktora. Ako je stalno držite punom, to povećava rizik od parazitskih reakcija, što vremenom dovodi do postepenog povećavanja nivoa impendanse (otpora). Slična situacija je i kod praznih baterija - spuštanje na 0% ubrzava degradaciju baterije, prenosi Digital Trends.

Na zdravlje baterije, takođe, utiče i opterećenje uzrokovano zahtevnim aplikacijama (gejming dok se smartfon puni), pa ako je temperatura dovoljno visoka, može da uzrokuje raspad elektrolita i ubrzanu degradaciju.

Još jedan faktor o kom se malo priča je brzina punjenja. Ako imate brzi punjač, vaša baterija će se brže potrošiti. Na sreću, problem sa brzim punjenjem izraženiji je kod motornih vozila nego kod smartfona, makar u određenoj meri utieče i na napajanje vašeg mobilnog uređaja.

Koliko je opasno ostavljati telefon na punjaču preko noći?

Svi pametni telefoni (a pogotovo oni noviji) mogu da prepoznaju kad su potpuno napunjeni i automatski da prekinu punjenje, na isti način na koji se automatski isključe kad baterija stigne na nulu.

Pročitajte još:

Proizvođači u svaku bateriju ugrađuju takozvane "tačke odsecanja", pa tako one softverski prepoznaju kada je baterija puna ili prazna.

Ostavljanje telefona na punjaču preko noći neće da nanese štetu bateriji, ali će se ona ipak postepeno trošiti. To je tzv. problem "otrovnog punjenja", koji može da dovede do kraćeg života baterije.

Pročitajte još: Nismo ni SVESNI! Evo koliko KORONA VIRUS živi na MOBILNIM TELEFONIMA

Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100% napunjenost, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost.

Koji je najbolji način punjenja?

Punjenje u "malim" instancama najbolje je za dugoročno zdravlje baterije. Za maksimalni životni vek baterije predlaže se punjenje između 20% i 80%.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas