Oglas
· · Komentari: 0
ARHEOLOZI

OTKRIĆE koje je šokiralo i arheologe! Pogledajte šta su pronašli u SEPTIČKOJ JAMI! Predmet star i preko 1.000 godina! (FOTO)

Kokošije jaje staro 1.000 godina, jedno je od najstarijih ikada pronađenih u Izraelu. Pošto je ljuska bila blago napukla, većina njegovog sadržaja je iscurila, ali deo žumanca je još uvek u jajetu, što će omogućiti dalje analize u budućnosti.

1623484890_arheolozi.JPG
Foto: YoutubePrintscreen/ Radio 021
Oglas

Izraelski arheolozi su tokom iskopavanja u gradu Dafna, pronašli kokošije jaje staro 1.000 godina.

„Ovo je veoma retko otkriće i u Izraelu i u svetu. Zanimljivo je pronaći fragmente jajeta, ali pronaći celo jaje je jedinstveno otkriće.

Pošto je unutrašnjost ljuske u odličnom stanju, arheolozima će biti lakše proučavanje pronađenog materijala i izvlačenje DNK", istakao je arheolog Li Peri Gal.

Fragmenti ljuske jaja iz ranijih perioda pronađeni su u Davidovom gradu u Jerusalimu i u Cezareji i Apoloniji.

Jaje datira iz vizantijskog perioda

Kompletno jaje je iskopano u ogromnom industrijskom kompleksu koji datira iz vizantijskog perioda od 4.do 7. veka p.n.e. Unutar lokacije arheolozi su pronašli septičku jamu iz islamskog perioda i na njihovo iznenađenje unutra su primetili neobičan predmet.

 

Jaje sačuvao otpad

„Pretpostavlja se da je jaje očuvano zbog uslova u kojima je pronađeno, u septičkoj jami koja sadrži mekani ljudski otpad koji ga je sačuvao. Čak i danas jaja retko opstaju u kartonima supermarketa. Neverovatno je pomisliti da je ovo otkriće staro 1000 godina", rekla je arheolog Ala Nagorski, direktorka arheoloških iskopavanja.

"Pilići su u jugoistočnoj Aziji pripitomljeni pre oko 6.000 godina, ali su tek kasnije korišćene u ljudskoj ishrani. Prvobitno su korišćeni u borbama, darivani kraljevima, a neki lepši primerci bili su u drevnim zoološkim vrtovima. Trebalo im je vremena da uđu u ljudsku ishranu", rekao je Li Peri Gal.

Prvi dokazi o gajenju pilića

Jedno od nalazišta gde su prvi put pronađeni dokazi o gajenju pilića su u helenističkom nalazištu Mareša u Izraelu, koje je staro 2.300 godina.

Piletina je predstavljala važan deo prehrane starih Jevreja, a kasnije i starih muslimana, koji nisu mogli da jedu svinjetinu.

„Porodicama je bila potrebna gotova zamena za protein koja ne zahteva hlađenje i konzerviranje, a pronašli su je u jajima i pilećem mesu", rekao je Peri Gal.

Jaje pronađeno u Dafni je puklo kada je uzeto sa lokacije, ali je vraćeno u prvobitno stanje u laboratoriji za organsku hranu.

U septičkoj jami pronađeni su i neki drugi predmeti, uključujući tri koštane lutke

Iskopavanja su izvedena u okviru projekta izgradnje novog naselja u Dafni, jer izraelski zakon zahteva da svi građevinski projekti budu praćeni iskopavanjem.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas