Oglas
· · Komentari: 0
nauka

Otkrivena tajna EGIPATSKOG SPISA starog više od 2.000 godina

Tajna jednog od najznačajnijih sačuvanih egipatskih spisa na papirusu koji je star više od 2.000 godina otkrivena je zahvaljujući modernoj tehnologiji.

1603981746_Depositphotos_15412875_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Naučnici iz Evropske ustanove za sinhrotronsko zračenje (ESRF) u Grenoblu i sa Univerziteta Kopenhagen uspeli su da otkriju kakvo mastilo je korišćeno za pisanje po ovom papirusu.

Oni su koristili moderno rendgensko snimanje kako bi proučili crveno i crno mastilo na papirusu iz biblioteke u starom gradu Tebtunisu.

Pročitajte još: Bio je OMILJEN SRPSKI VLADAR: Despot Stefan je SPAVAO OKOVAN i noću ŠETAO po selu, a razlog se i danas PREPRIČAVA (FOTO)

- Koristeći tehnologiju 21. veka kako bismo otkrili skrivene tajne staroegipatske tehnologije, pokušali smo da odgovorimo na pitanja o poreklu pisanja - kaže Marin Kote, naučnica u ESRF i učesnica tima koji je obavio istraživanje.

Oni su otkrili da su stari Egipćani koristili olovo ne da bi obojili mastilo, već da bi se ono brže sušilo i zadržalo na papirusu.

- Činjenica da olovo nije dodavano kao pigment, već kao element za sušenje ukazuje da su Egipćani imali kompleksan recept za mastilo i da nije mogao svako da ga pravi -  kaže Tomas Kristijansen, egiptolog sa Univerziteta Kopenhagen.

Pročitajte još: Nikad otkrivena misterija: Da li ste znali da čudesna konstrukcija piramida ima NEVEROVATNA SVOJSTVA? (VIDEO)

Praksa starih Egipćana podudara se sa otkrićem koje se pojavilo u doba Renesanse, u 15. veku u Evropi. Tada su slikari, koji su ponovo počeli da koriste tehniku ulja na platnu, koristili olovne primese kako bi se ona brže sušila.

                       Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas