Oglas
· · Komentari: 0
Test: CZ Model 99 Precision (MP 22)

Ova klasika “ODBIJA DA SE POKVARI”

Kragujevačka Zastava je proizvela malokalibarsku pušku vrhunske preciznosti, kvaliteta izrade I završne obrade, u kojoj su, zbog domaćih rigoroznih propisa, decenijama uživali isključivo korisnici na Zapadu

1606142504_MP22.jpg
MP22 - foto: Boris Rakić
Oglas

Malokalibarsko oružje je odlična priprema za rukovanje oružjem većeg kalibra, pritom takmičarima (IPSC IDPA...) drastično smanjenje troškove treninga. 

Pročitajte još: Puška ili igračka - Karkano Balila 

Bez obzira na to što su kod nas izdavanje dozvola i prodaja MK oružja slabo išli, naša fabrika “Zastava oružje” iznedrila je odlične puške ovog tipa. Budući da je zbog toga naše tržište bilo nedovoljno da pokrije i same troškove razvoja, a kamo li održavanje proizvodnje i prodaje, izvoz je bio jedino rešenje. 

Kompaktna, a robusna 

Testirali smo malokalibarsku pušku CZ Model 99 Precision ili MP 22 (malokalibarska puška 22). Da budemo precizniji radi se o klasiku koji nikad neće izaći iz mode. Mali, kompaktan karabin savršeno je spakovan u klasičnu formu, koja pleni jednostavnošću. Ima sve odlike ozbiljnog velikog karabina, iako kompaktna napravljena je prilično robusno u odnosu na svoj kalibar, tako da je odmah jasno da može da traje malte ne večno. 

Malokalibarska puška Zastava 99 Precision (MP22), foto: Boris Rakić

Malokalibarskim oružjem smatra se sve do prečnika 6 mm, a metak .22 LR (Long Rifle) star više od jednog veka svoju popularnost nikada nije izgubio. Zapravo ona je uvek i konstantno samo rasla.
Mala cena (čak neverovatno mala), slab trzaj i velika preciznost su njegove nedostižne osobine i otuda nikada neće izaći iz masovne upotrebe. Pogotovo ne u zemljama gde je pored takmičenja, njime dozvoljen i lov sitnije divljači i štetočina.  

Zastavina malokalibarka 

“Zastava Arms” je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka napravila novi model malokalibarske puške: posle prvog modela M56 konstruisala je model CZ 99 Precizion. Usavršenu, uobličenu i estetski i konstruktivno poboljšanu pušku.  

Poluga sigurnosne kočnice je krupno piramidalno nazubljena radi lakšeg manevrisanja, foto: Boris Rakić

Model je težak 2,8 kg sa cevi dugom 560 mm, ukupne dužine 1040 mm i predstavlja obrtno-čepni karabin sa okvirom kapaciteta 5 metaka i opciono 10 metaka. Kundak je rađen od oraha u tri klase. Puška je fabrički opremljena mehaničkim nišanima, prednji za zatvorenim tunelom a zadnji preklopni, podesivii. 

Visok nivo završne obrade 

Kada uzmete pušku u ruke prvi utisak je veoma pozitivan. Završna obrada definitivno ne spada u ovu cenovnu klasu. Naproitiv, ona nije samo iz više klase već dozvolite da budem slobodan i kažem da je iz najviše klase. Sam plavi bruning je urađen perfektno. Kao ogledalo polirana cev savršene površine i oblika zasta pleni, a i detalji kao što je branik obarača urađeni su u istom maniru.  

Najpopularniji kalibar na svetu
I dalje najviše korišćen metak na svetu nastao je 1887. godine u kompaniji “Stevens Arms and Tol Co“. Nekoliko decenija posle prvog sjedinjenog metka .22 Short i .22 Long, .22 LR predstavlja metak kalibra 5,6x15,57 mm (tačnije kalibar je 5,72 a ukupna dužina metka je 25,4 mm ili jedan inč). Radi se o metku ivičnog paljenja (rim fire) čije zrno je teško 2,6g (originalni .22L R). Energija i brzina na ustima cevi kreće ise od 178 J pa sve do skoro 300 J sa HV (high velociti) i Hiper Velociti municijom čija su zrna

Jedino što tu kvari utisak je plastični potkov kundaka, koji je pored postolja prednjeg nišana jedini plastični deo. Ipak ovo je malokalibarska puška i nije joj potreban gumeni potkov jer trzaja nema, ali u odnosu na bruning i lep orahov kundak nekako odudara i smeta, jer je sve ostalo na višem nivou. Nije to jeftina i krta plastika, ali ipak je plastika. 

Glatko i tiho funkcionisanje 

U pitanju je obrtno čepni karabin na kojem je sve urađeno kao kod “velikih” pušaka, ali smanjeno i doterano. Jabučica zatvarača podiže se za samo 60 stepeni uz kratak pokret unazad i čaura je izbačena. Nema velike mase, nema loše upasovanih delova sve funkcioniše vrlo glatko, brzo i tiho. Pravo je uživanje rukovati ovom puškom. Ubacivanje novog metka takođe radi bez problema.  

Deo municije korišćene na testu, foto: Boris Rakić

Udarna igla ima dovoljno jaku oprugu, ali ne prejaku da bi bila bučna i pružala neki osetan otpor pri zapinjanju u okviru rada ručice zatvarača. Zatvarač ima duple ekstaktore i izvlakače što je sigurno razlog za dobru i pouzdanu funkciju oružja. Čaure se izvalče bez problema bez obzira na proizvođača municije. 

Mahanički nišani su odlični. Za daljine do 100 metara su vrlo funkcionalni, pregledni jasni i pouzdani. Zadnji nišan može da se preklapa i omogući postavljanje optike ili kolimatora. Jedina zamerka je možda kratka nišanska linija, ali kompromis je napravljen kako treba i zadovoljava sve potrebe.  

Optički nišan uvećanja 4x40, foto: Boris Rakić

Gađali smo sa optičkim nišanom 4x40 upucanim na 50 metara. Puška je tiha, a trzaj je bukvalno neosetan. Zatvarač radi kao sat, kratki i odsečni pokreti sa jasno definisanim fazama. Puška se malte ne ne izvodi iz nišanske linije.  

Takmičarske ambicije 

Obarač je opet kao iz neke priče o skupljem i ozbiljnijem oružju. Posebno zadovoljstvo je da je i podesiv što govori da je “Zastava” imala ambicije da ovo bude i ozbiljnija takmičarska puška. Fabrički obarač je podešen na oko 3 kg i kao takav je sasvim solidan, a za desetak minuta i odvrnuta dva šrafa može se podesiti na 1,5 kg, što je respektabilno i omogućava još bolje rezultate na meti. 

Kundak je mogao da bude ergonomski malo bolje rešen, foto: Boris Rakić

Ipak pri podešavanju treba biti obazriv i ostaviti ga na 1,7-1,8 kg, jer postoji mogućnost da se šraf koji šteluje polugu ispreči poluzi za kočenje okidača, što svakako nije preporučljivo. Poluga sigurnosnog sistema je prosta mehanička prepreka, solidno izrađena i kada je uključena puška ne može da opali. 
Zatvarač se vadi iz puške tako što se pritisne obarač i jednostavno izvuče napolje. Takođe ovako se može otpustiti udarna igla bez okidanja na prazno. Time je puška spremna i za čišćenje. 

Vrhunska preciznost 

Testirali smo je kako se to obično radi, na 50 metara, što je i najbolja daljina za ovakve puške i proveru preciznosti. Na raspolaganju smo imali municiju RVS, Pobeda Goražde, CCI stinger Hi velociti. Postavili smo jednostavne, a ne klasične takmičarske papirne mete. Budući da je ovo puška kao rođena za razonodu, gađali smo limenke, konzerve i čepove flaša.  

Zatvarač, vidljivi su dvostruki ekstraktori, foto: Boris Rakić

Malo je reći da je ovo nešto neverovatno precizno: svaki metak je završio u meti (promašaj je isključivo greška strelca). Ne mogu pričati o srednjem pogotku, jer nismo gađali klasične mete, ali pogoci i grupe su u okviru 25 mm, gađano iz ruke stojećim stavom na 50 metara. 

Sitni nedostaci 

Iako sam kundak nije ergonomski savršen, čak je mali i kratak za višeg strerlca, sa prilično visokim potkovom koji je pola van zgiba ramena, preciznost ne trpi ni promil zbog ovih mana. Ako ima mane ova puška, onda je to u okviru koji se teško puni i malo nespretno umeće u pušku. Kada se postavi problema nema, ne zvecka, ne ispada. 

Pročitajte još: Ikona vojnika Severa i Juga pokorava tržište 21. veka (FOTO)

Okvir je kompletno izrađen od metala, ali je malo težak za punjenje, foto: Boris Rakić

 

Zastavina malokalibarska puška je san snova, bilo da se koristi za lov tamo gde je dozvoljeno, kao takmičarska puška, obuka za mlade ili prosto za čistu rekreaciju i zabavu. Svako ko ima nameru ili potrebu da poseduje ovakvo oružje sa njom neće pogrešiti. Pogotovo jer je cena zaista simbolična, čak i kod nas. Za nepunih 30 hiljada dinara možete dobiti svetski proizvod.  

Boris Rakić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas