· · Komentari: 0
FRIZURE

Ne šišajte psa na kratko na početku leta - grumer objašnjava ZAŠTO

Nekada su se psi šišali dva puta godišnje, a sada je to neprihvatljivo

Marina.png

Ranije su se psi kupali i sređivali jednom ili dva puta godišnje, što se u današnje vreme dosta promenilo, danas je pas postao član porodice, spava sa vlasnicima u krevetu, provodi vreme na kauču i u igri sa decom, samim tim zahteva češću higijenu i održavanje dlake.

Porčitajte još: POGLEDAJTE koliko treba da "odrešite kesu" nakon što udomite PSA - cifra je OGROMNA

- Najčešće salon posećuju psi sa dugom dlakom kao što su pudle, maltezeri, havanezeri, pomeranci, jer takva dlaka podrazmeva konstantnu i redovnu negu - kaže Marina Zrinić, profesionalni grumer.

Lagoto se redovno šiša

Međutim, pogrešno je uverenje da psi sa prirodno kratkom dlakom, kao što su labradori, mopsevi, francuski buldozi, stafordi, pa čak i mešanci nikada ne idu u salon za ulepšavanje psa.

Pudle, maltezeri i pomeranci idu redovno u salon na šišanje.

- I oni posećuju salone za šišanje i negu pasa, jer je njima održavanje higijene podjednako važno, pošto i oni isto tako i redovno treba da seku nokte i rade čiščenje ušiju - ističe Marina.

Pročitajte još: Konačno dokazano: Patuljasti psi su agresivniji, ali su sve popularniji - zašto?

Kratkodlaki psi se dosta linjaju pa im je tretman protiv linjanja jednako potreban kao dugodlakom psu šišanje. Koliko često treba voditi psa u gruming salon?

I psi sa kratkom dlakom moraju kod frizera.

- Preporučljivo je da psi sa dugačkom dlakom posećuju salon jednom mesečno, na kupanje, četkanje, sečenje noktiju, čišćenje ušiju i brijanje higijenskog dela psa, a zatim jednom u dva meseca da dođu  radi šišanja i kupanja - naglašava Marina.

Redovna nega je važna

To je preporuka grumera za zdravu dlaku i kožu psa.Kod kratkodlakih pasa se preporučuje dolazak u salon na dva meseca, radi detaljnog isčetkavanja poddlake kako bi se pas manje ljinjao po kući.

Ne šišajte psa "na keca" na početku leta!

- Što pas redovnije dolazi na tretmane, to će se manje linjati podseća Marina.

Naravno i dugačku i kratku dlaku treba između tretmana kući održavati i isčetkavati.

- Vlasnici se često odlučuju da svoje ljubimce leti šišaju u kratku frizuru kako im ne bi bilo vruće, što nije baš ispravno kaže Marina.

Pročitajte još: Ako pas spusti šapu na vas ili se nasloni, to ima SKRIVENO ZNAČENJE: Pročitajte šta vam ljubimac poručuje

Struktura dlake psa održava termoregulaciju, pa dužina dlake nema veze sa godšnjim dobom. Frizura se bira isključivo po Vašem ukusu i po mogućnostima održavanja.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.