Oglas
· · Komentari: 0
BOŽUR

Ovaj raskošan cvet je OMILJEN u narodu i cveta u neverovatnim bojama! (FOTO)

Raskošan cvet, opojnog mirisa koji cveta u maju - božur je cvet koji ćete poželeti da imate u svojoj bašti.

1621146718_nature-3434158_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Božur (lat. Paeonia) je rod višegodišnjih biljaka iz istoimene porodice (Paeoniaceae). To je zeljasta ili poludrvenasta biljka sa podzeminim krtolasto zadebljalim stablom, sa dvojno, trojno ili višestruko deljenim, naizmenično raspoređenim listovima.

Pročitajte još: Ova biljka cveta ISKLJUČIVO noću i omiljena je tokom LETA zbog svoj opojnog mirisa! (FOTO)

Božuri su jednostavni za gajenje, jer osim osunčanosti, nemaju posebne zahteve.

U svetu postoji preko 3.000 različitih božura. Cvetovi mogu varirati od bele, roze, pa sve do tamno crvene boje. Mogu se naći i prošarani i žuti božuri, ali su poprilično retki. Cveta u aprilu i maju.

Kosovski božuri
Kosovski božuri su u Srbiji zakonom zaštićena biljna vrsta i dozvoljeno je da se bere isključivo u naučne svrhe. U legendi koja se prenosi sa generacije na generaciju tvrdi se da su božure na padine Kučajskih planina doneli kosovski junaci posle boja, te da odatle i potiče ime.

Žbun božura dostiže visinu od 80-100 cm.

Razmnožava se deljenjem korena u jesen. Koren se izvadi iz zemlje, opere i razdeli. Pri tom procesu treba obratiti pažnju da svaki deo ima tri vegetaciona vrha. Samo tako ćemo osigurati da božur lepo cveta. 

Pored deljenja korena, božur možete razmnožiti i iz semena ili iz reznice.

Božuri vole sunce i traže najmanje pet sati osunčanosti, da bi cvetali. 

Pročitajte još: Napravite JEFTIN sistem za navodnjavanje vaših biljaka: Potrebni su vam samo FLAŠA i SUNĐER (VIDEO)

Jednostavni su za održavanje i nemaju posebne zahteve. Vole neutralno zemljište i umereno zalivanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas