· · Komentari: 0
VASPITANJE

Ovako Danci vaspitaju svoju decu: Malo obaveza i mnogo pripreme za život, a ključna je jedna stvar

Ako znamo da su Danci jedna od tri najsrećnije nacije na svetu, onda je logično da zaključimo da njihova deca imaju izuzetno radosno detinjstvo. Zašto je to tako?

1617955988_Depositphotos_10733456_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Šta ih to čini beskrajno srećnim i postoji li neki recept za takav uspeh? Postoji, vrlo je jednostavan i baš zato izvodljiv. Naglasak je na igri - slobodnoj. Svaka sputanost je isključena. Nema unapred izrađenih formula.

Pročitajte još: VIKANJE loše utiče na decu: Naučnici došli do novih važnih otkrića

Iben Dising Sandal, psiholog iz Danske i autorka knjiga “Danski recept za srećno dete” i “Igra na danski način”, objasnila je da je sa svojom decom po ceo dan plesala, izmišljajući što šašavije pokrete, golicala ih je, dopuštala im da se penju na nju, pravila se da im crta na leđima, a onda su one pogađale šta je na tom “crtežu”. Puštala ih je da istražuju svet oko sebe. Uvek je sve bilo praćeno pesmom i smehom.

Šašavljenje, igranje, istraživanje...
Sloboda je ključ
Kod Danaca se mnogo polaže na  samostalnost u kreiranju slobodnog vremena, a ne da im se stalno nameću neki programi i u vezi sa njima postavljaju očekivanja, koja mališanima samo stvaraju presiju.

- To ništa ne košta, ne zahteva mnogo vremena, a stvara osećaj povezanosti i vrlo je važno za zdravo odrastanje deteta - kaže Dankinja. - Jer, igra povećava samopoštovanje, samosvesnost, mentalno i fizičko zdravlje, podstiče maštu i nezavisnost, kreativnost i sposobnost za preuzimanje rizika, izazova, za rešavanje problema i nošenje sa novim situacijama.

Dete se ne zatrpava obavezama tokom dana

Ona objašnjava da je potpuno pogrešno pretrpavati dete svakodnevnim obavezama - časovima jezika, plesa, fudbala, koje će ih kao pripremiti za svet odraslih, jer ih time uskraćujemo za vreme koje bi mogli da provedu za istraživanje, maštanje, kreativnost iz sopstvenih, a ne organizovanih iskustava.

Pročitajte još: LJubica Bogetić savetuje roditelje: Organizujte se dobro i brinite o svom mentalnom zdravlju

Koliko oni kao nacija brinu o pravim vrednostima, potvrđuje i podatak da već dugi niz godina imaju redovan školski predmet - Učenje o empatiji.

Jednom nedeljno, deca od 6. do 16. godine, izučavaju kako mogu da pomognu jedni drugima, koliko je važno da primete kada je neko od drugara tužan ili zabrinut, sa ciljem da ih te veštine pripreme za život - kako da se poboljšaju međuljudski odnosi, kako može da se spreči zlostavljanje, postigne uspeh na poslu...

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.