· · Komentari: 0
INSPIRACIJA

U njima žive duhovi, a kolaju legende: Ovo je 5 najlepših dvoraca Evrope, a jedan se nalazi u SRBIJI

Njalepši zamkovi nalaze se u blizini i do njih se brzo i lako stiže, pa je šteta ne videti ih.

Depositphotos_42228513_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto

Dvorci poput magneta privlače turiste koji im se dive zbog romantičnog izgleda, ali i neverovatnih priča koje ih prate. Od severa Švedske do Krfa i od Krima do Sintre turisti hrle u ova prelepa zdanja u kojima su živeli carevi, kraljevi i princeze.

Pročitajte još: Da bi ih pratila sreća u Rimu turisti bacaju novčiće u fontanu, u Moskvi maze bronzanog psa, a znate li šta rade u BEOGRADU?

O zamkovima se pričaju bajke i legende o b ivšim stanarima, u njima ponekada žive duhovi, a turistima preporučujemo pet najzanimljivijih koje mogu da posete.

1. Nojšvanštajn, Bavarska

Mnogi misle da je upravo ovaj dvorac Ludviga Drugog inspirisao Diznija kada su snimali film "Uspavanoj lepotici".Najpozantiji dvorac na svetu je izgrađen 1886. godine kao privatna rezidencija. Ludvig je bio opsednut mitovima i dvorac sa belim kulama je lično on osmislio. Građen je 19 godina i umesto 90, završeno je samo 30 odaja kojima danas mogu da se dive turisti. Ludvig je bankrotirao pre nego što je završio dvorac i pronađen je mrtav u jezeru obližnjeg dvorca Nimfenburga pod veoma nerazjašnjenih okolnosti.

Dvorci okruženi parkovima
Foto: Arhiva Novosti

2. Šembrun, Beč

Franc Jozef, poslednji austrougarski car, umro je u ovom dvorcu. Ovde se šepurila i najlepša carica Sisi, a u vrtu se održava i najlepši božićni vašar. Izgrađen je 1696. godine i danas je pojam za raskoš. Većina soba je u rokoko stilu, a u dvorani ogledala 1772. godine nastupao je mali Mocart.

Pročitajte još: Kako će izgledati letovanje ove godine? Hotelijeri poslali poruku SRPSKIM TURISTIMA - možete biti IZBAČENI

3. Miramar, Trst

Miramar Foto: Youtube/ColoFTO7

Prelep pogled na Tršćanski zaliv pruža se iz dvorca Miramar koji je u 19. veku na steni izgradio vojvoda Ferdinand Maksimilijan za suprugu Šarlotu od Belgije. Nažalost, umesto da se usele u dvorac otputovali su u Meksiko, gde je vojvoda stradao, a Šarlota se vratila u Evropu i doživela nervni slom. Oda tada kolaju razne bajke o ovom prelepom dvorcu.

4. Bran, Transilvanija

Bram Stoker je upravo u ovom dvorcu našao inspiraciju kada je 1897. godine objavio knjigu o Drakuli. Dvorac su izgradili tevtonski vitezovi 1212. godine, ali je najpoznatiji po princu Vladu Cepešu (cepeš na mađarskom znači kolac). Mnogi misle da je oblilžnji dvorac Peleš lepši, ali je Bran čuveniji, pa se ture organizuju tako da se vide oba.

Drakulin dvorac
Foto: Arhiva Novosti

Pročitajte još: Najpopularniji suvenir košta EVRO i kupio ga je svaki TURISTA, a da li ste znali da su izmišljeni zbog KOSMONAUTA?

5. Dunđerski, Bečej

Legende o porodici Dunđerski prevazilaze maštu, ali u dvorcu koji je izgradio Bogdan blizu Bečeja definitivno su se odigrale srećne i tragične scene. Bogdan je bio bogat i moćan, pa je izgradio moćan  dvorac 1924. godine u baroknom, romantičnom, neoklasičnom i neogotičkom stilu. Originalni su zidovi i vrata, ali i priča o Lenki i Lazi Kostiću, Urošu Prediću i Mari, Bogdanovoj velikoj ljubavi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Imanje na kojem se nalazi Fantast, Bogdan Dunđerski je nasledio. Dvorac je zidan pred Prvi svetski rat, a završen je 1925.godine. Građen je u kombinaciji više stilova što mu daje posebnu lepotu. Posle Drugog svetskog rata, dvorac je potpuno opustošen. Odneto je sve, lusteri, tepisi, sva srebrenina, a u dvorac su puštene ovce, pa su podovi i zidovi bili potpuno uništeni. Crkva pored dvorca je pretvorena u električnu centralu, ali joj se kasnije vratila prava namena. Danas je dvorac Fantast pretvoren u hotel sa 12 soba, apartmanima i restoranom. Autentiči su samo zidovi i vrata, a sve ostalo je obnovljeno. A kažu da se u ovom bazenu ispred dvorca Fantast, nekada u mleku kupala lepa Mara, Bogdanova najveća ljubav. Ona je bila žena kovača koji je radio na dvorcu. Nikada je nije oženio, ali je ona bila njegova toliko velika ljubav, da ikona Bogorodice u kapeli ima Marin lik. #ljubav . . . . #fantast #vojvodina #serbia #dametraveler #arountheworld #sheisnotlost #travelblogger #myserbia #srbija #iamtb #mojsvetuboji #seeserbia #tv_living #exploreserbia #photooftheday #srbijauslikama #besttravelocations #srbijainstagram #girlpower #exploretheglobe #speechlessplaces #istrazisrbiju #castle #castlesoftheworld #dvoracfantast #vidisrbiju

A post shared by Dragica Đuran (@dragadj) on

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.