· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Ove naminice će vam poboljšati vid: Jednu sigurno OBOŽAVATE!

Vid vremenom slabi, pa je dobro da na vreme prilagodite ishranu.

1611684035_woman-2315_640.jpg
Foto: Pixabay

Dugo sedenje ispred kompjutera, ili korišćenje mobilnog telefona, može da dovede do slabljenja vida. Postoje namirnice koje mogu da vam pomognu da zaštite svoje oči i vremenom poboljšate vid.

Pročitajte još: Previše JABUKA može biti ŠTETNO? Ovo je dovoljna DNEVNA doza

Foto: Pixabay

Školjke

Školjke su namirnice prepune cinka. Ovaj mineral je neophodan za zdravlje očiju a naći ćete ga još u pasulju, orašastim plodovima, govedini... Preporučuje se 40 do 80 mg dnevnog unosa.

Sok od narandže

Narandža je odličan izvor vitamina C. Može smanjiti rizik od katarakte i poboljšava očni pritisak. Šoljica limunade ili dve šoljice soka od narandže zadovoljiće potreban dnevni unos ovog vitamina.

Kelj je zdrav, kao i kirkiriki ako niste alergični.

Kikiriki

Ključni sastojci kikirikija su omega 3 masne kiseline kao i vitamin E. Osobe koje imaju niske nivoe omega 3 masnih kiselina mogu razviti bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače koja mogu uzrokovati slepilo. Za vitamin E je, kako navodi "lepotaizdravlje.rs", dokazano da odlaže navlačenje mrene.

Pročitajte još: Snažni borac protiv PMS-A: Ali ČOKOLADA je dobra za zdravlje žena i zbog ovih razloga

Kelj

Kako kaže nutricionista, Džoj Bauer, kelj je bogat zeaksantinom i luteinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima. Kelj i lisnato povrće slično njemu zapravo štite mrežnjaču oka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.