Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI STRUKE

Ove SVAKODNEVNE navike uzrokuju "KRIVO" DRŽANJE TELA

Primenite savete stručnjaka i imajte pravilno držanje tela

1611223689_Depositphotos_116289940_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Ovo su najčešći krivci za loše držanje kojih najčešće nismo ni svesni.

Saginjanje tokom korišćenja mobilnog telefona

Dok čitamo poruke na mobilnom telefonu ili surfujemo na internetu, najčešće glavu i vrat saginjemo prema dole.

Takav položaj stvara jak pritisak na vratne pršljenove. Zapamtite da mobilni ne bismo trebali da držimo u ravni prsa, već u ravni očiju. 

Foto: Depozit

Pročitajte još: POKRENITE SE! Sedenje uništava zglobove

Korišćenje mašine za suđe

Ovo je još jedna tipična svakodnevna radnja koja može naštetiti našem držanju. Dugotrajno saginjanje leđa dok punimo i praznimo mašinu može uzrokovati bolove u leđima. Umesto toga, probajte da čučnete tokom korišćenja mašine. 

Ako nemate velikih problema s kolenima ili iz zdravstvenih razloga ne smete da stanete u čučanj, ovo može biti i odlična svakodnevna vežba za noge i zadnjicu.

Neadekvatan grudnjak za velike grudi

Grudnjaci bi trebalo da rasterete naša leđa i vrat. Ako odaberemo neadekvatan model koji ne pruža pravilnu potporu grudima, pogotovo većim, samo ćemo dodatno opteretiti te delove tela. 

Ako vam se kopča grudnjaka na leđima stalno podiže prema gore, to znači da nemate grudnjak dobre veličine. Zbog toga grudi mogu stvoriti pritisak na kičmu zbog kog se na kraju loše držimo i osećamo bolove.

Pročitajte još: Volite da gledate TV? Bolnim zglobovima pomaže samo jedna LAKA aktivnost

Foto: Depozit

Nepravilno podizanje i držanje dece 

Zaštitite svoja leđa i savijte koljena kada podižete mališane. Podizanje iz laganog čučnja smanjuje pritisak na kičmu. 

Izbegavajte nošenje deteta na ramenima, jer i tako iskrivljujete kičmu.

Preferirate ravnu obuću

Obuća potpuno ravnih đonova nije zdrava za naše zglobove, leđa i kičmu, osim ako u pitanju nisu ortopedski modeli s ulošcima koji stopalu daju potrebno minimalno povišenje. 

Pročitajte još: Ako imate probleme sa ZGLOBOVIMA ovo su moguća REŠENJA

Baštovanstvo

Iako je baštovanstvo aktivnost koja sama po sebi opušta, zapravo nema tako dobar učinak na naša leđa. 

Foto: Depozit

Tokom rada u bašti provodimo puno vremena u pogrbljenom položaju. Pokušajte što češće da menjate položaj ili svako malo da ustanete i razgibate se kako biste smanjili pritisak na kičmu.

Prenatrpani rančevi

Baš kao što ni klasičnu torbu ne smemo da pretrpamo stvarima, tako ni ranac ne smemo previše opteretiti. 

Oni su svakako bolji izbor od klasičnih torbi jer je pritisak na kičmu tokom nošenja ravnomernije raspoređen, ali ako je previše težak, onda poništavamo njegov dobar učinak.

Pročitajte još: Boli vas zub? Ova namirnica UBLAŽAVA BOL za nekoliko minuta

Kada stavite ranac na leđa, podesite ga tako da bude što više na leđima. Vrh ranca trebao bi biti u nivou sa velikom kosti koju osetite u donjem delu vrata. 

Što jače stegnete naramenice ranca, to bolje, jer će vam ranac biti više uz telo i tako ćete imati osećaj da je lakši nego što zaista jeste. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas