· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Svakodnevne navike koje vas čine pametnijim

Od izbora užine, do tipa kolege

1611175740_worshipping-god-2101347_640.jpg
Foto: Pixabay

Postoje stvari koje mogu da poboljšaju funkciju mozga, utiču na kreativnost i da poboljšaju način donošenja odluka. 

Pročitajte još: Večita dilema je REŠENA! Veličina se stalno menja, a evo do koje godine ženama RASTU GRUDI

 

Sarkastične kolege
 

Foto: Pixabay

U jednoj studiji, pokazano je da su učesnici bolje rešavali zadate probleme, nakon što su čuli neki sarkastični komentar. Uz to, bili su i za tri puta više kreativniji, nego grupa koja je čula iskren komentar. Sarkazam tera mozak da misli abstraktno, te utiče na inovativnost.

Zahvalnost

Naučnici su pokazali da osobe koje su zahvalne, zarađuju više novca. Uz to, zahvalnost utiče na to da ne donosimo impulisvne odluke i da ne rizikujemo.

Ishrana

Izbegavanje određenih namirnica, kao što je obrađena hrana i trans masti, utiču na bolju funkciju mozga. Velika količina masti umanjuje kognitivne sposobnosti i smanjuje uspešnost na testovima, pokazala su istraživanja.

Prema jednoj australijskoj studiji, žene koje su čuvale svoje unuke jedno nedeljno, imale su bolje rezultate na testovima, za razliku od onih baka koje su unuke čuvale ređe ili nikad

Mobilni telefon

U novoj studiji, korisnici Ajfona, između 18 i 24 godine, slagali su puzle sastavljene od dve reči, dok su im telefoni bili u uglu sobe. Kada su telefoni bili bliže učesnicima, imali su bolje rezultate, nego kada su telefoni bili daleko od njih. Istraživači sugerišu da što nam je telefon bliže, lakše se funkcionišemo, jer ne razmišljamo o tome gde nam je telefon.

Pročitajte još: MANJE GRUDI, VEĆI UŽITAK: Nauka otkriva 11 prednosti koje će vas iznenaditi (FOTO)

 

Pravljenje liste

Sreća i samopouzdanje utiču na inteligenciju, a pravljenje liste šta treba da uradite i označavanje odrađenih stavku, utiče na našu pamet. Naime, kada vidimo na kraju dana šta smo postigli, uz pomoć spiska, podiže nam se i nivo samopouzdanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.