Oglas
· · Komentari: 0
ISHRANA

Ove zdrave namirnice loše utiču na organizam

Iako su pune vitaminima, neke namirnice mogu uticati loše na organizam

1608582899_povrce.jpg
Foto: depositphotos
Oglas

Ishrana bogata voćem i povrćem predstavlja prevenciju raznim oboljenjima i štiti vaše srce, ali prekomerena upotreba određenih namirnica može loše uticati na vaše zdravlje.

Pročitajte još: Evo zbog čega žeđ nikako ne smete da ignorišete

Paradajz

Ukoliko imate problem sa gorušicom, najbolje je da izbegavate unos veće količine paradajza i jela koje ga uključuju. Napravite pauzu par dana ili nedelja, pa probajte ponovo. Otkrijte kako vaš organizam funkcioniše i koju količinu ovog sočnog povrća može da podnese.

Zeleniš bogat vitaminom K

Imate problema sa krvnim pritiskom i koristite varfarin, lek koji umanjuje količinu ključnih proteina krvi? Važno je da održite normalan nivo krvnog pritiska. Ukoliko nivo vitamina K poraste, uticaće na lek. Budite dosledni sa unosom povrća, bogatog vitaminom K, kao što su španać, kelj, kupus, karfiol, kopriva i ostali zeleniš. Trudite se da, ukoliko svakodnevno unosite zeleniš, unosite uvek istu količinu u isto doba dana. Priviknite svoj organizam.

 

Foto: despositos

Rabarbara i repa

Ukoliko ste imali problema sa kamenjem u bubrezima, izbegavajte povrće i namirnice bogate oksalatom. Oksalat utiče na stvaranje kamenja, a sadrže ga biljke poput rabarbare, spanaća i repe.

Špargla

Pripazite pri unosu špargle u ishrani, ukoliko imate problema sa gihtom. Vrh špargle sadrži supstancu koja utiče na prekomereno lučenje urinske kiseline, koja uzrokuje bolne napade gihta.

Artičoka i avokado

Avokado može da vam stvori prilično iritantne probleme, ukoliko ste skloni alergijama. Naime, artičoke mogu izazvati alergijsku reakciju kod ljudi osetljivih na alergene. Za one koji su osetljivi na lateks, problem će biti unos avokada, dok će rotkvica imati isti uticaj kao aspirin, ako ste alergični na njega.

Pročitajte još: Kako da budete HIDRIRANI, ako ne volite da pijete vodu? Ovo je REŠENJE!

 

Plavi patlidžan

Ukoliko vodite računa o kilaži, budite pažljivi sa jelima koja sadrže patlidžan. NJegova meka struktura upija masti, pa će prženi patlidžan upiti četiri puta više masti od pomfrita. Svedite kalorije na minimum, pripremite kuvani ili grilovani patlidžan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas