· · Komentari: 0
NEVEROVATNO

Ovi mladići imaju čudnu i retku bolest - govore im da poseduju "DAR", ali oni plaćaju visoku cenu za to (VIDEO)

Ova bolest okrivena je prvi put 2007. godine, a samo nekoliko porodica širom sveta boluje od nje.

Muškarci iz okruga Rajshahi u severnom Bangladešu rođeni su sa jednom čudnom bolešću. Naime, reč je o deformitetu kože gde ovi mladići iz porodice Sarker nemaju otiske prstiju.

Reč je o izuzetno retkom genetskom stanju pod nazivom adermatoglifija. Zbog ovog stanja oni se susreću sa mnogim preprekama u životu.

Pročitajte još: Naša poznata pevačica POGINULA 3 meseca nakon sudbonosnog susreta sa baba Vangom: Jednom rečenicom joj nagovestila TRAGEDIJU!

Ne mogu da imaju ni SIM kartice
Ono što još predstavlja problem ovoj porodici jeste i kupovina SIM kartice, budući da je vlada Bangladeša uvela zakon kojim se uslovljava kupovina SIM kartica davanjem i upoređivanjem otiska prsta sa nacionalnom bazom podataka. Bez otisaka prstiju, Apu i Amal Sarker nisu uspeli da dobiju sopstvene SIM kartice, pa tako koriste kartice koje se vode na njihovu majku.

Naime, nekoliko generacija muškaraca iz porodice Sarker se rađa sa skroz glatkim vrhovima prstiju, što onemogućava ostavljanje otisaka kao osnovno identifikaciono sredstvo.

Neke od posledica njihove čudne urođenosti jesu takve da nisu mogli da dobiju vozačku dozvolu, a i uglavnom izbegavaju putovanja jer strahuju od kontrole na aerodromu.

Pročitajte još: Ima samo 16 godina, a uradila 100 plastičnih operacija: Verovatno se pitate kako izgleda ova devojka (FOTO)

- Platio sam taksu, položio ispit, ali nisu izdali licencu jer nisam mogao da dam otisak prsta - rekao je nedavno Amal Sarker za BBC. 

Oni su ipak pronašli prinudno rešenje za snalaženje u savremenom svetu, pa im je tako napredna tehnologija omogućila da dobiju pametnu karticu skeniranjem mrežnjače.

Amal je dodao da prilikom vožnje motocikla uvek nosi sa sobom potvrdu o vozačkoj dozvoli, ali to mu nije pomoglo kada ga je policija zaustavila. Pokazao im je vozačku dozvolu i glatke vrhove prstiju, ali su mu na kraju ipak napisali kaznu.

Pročitajte još: Mlada je mladoženji postavila pitanje na venčanju koje je zapanjilo sve: Ovakav odgovor niko nije očekivao (VIDEO)

Prva pacijentkinja otkrivena 2007. godine 
Ova bolest je relativno novija i poznata je tek od 2007. godine, kada je Peter Itin, švajcarski dermatolog, otkrio mladu Švajcarkinju koja je imala problema sa ulaskom u Sjedinjene Države, jer nije imala otiske prstiju. Lice joj se poklapalo sa pasošem, ali vrhovi prstiju bili su savršeno glatki pa nije mogla da ostavi otisak.

Ovo genetsko stanje je izuzetno retko i do sada je primećeno u samo nekoliko porodica širom sveta. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.