· · Komentari: 0
oprez

Ovi predmeti u kući mogu biti OPASNI ZA DECU: Sklonite ih na vreme

Nekada svakodnevne sitnice i predmeti koje svi imamo u domu u stvari mogu predstavljati ozbiljnu opasnost, koja može povrediti mališane.

1606918691_Depositphotos_326665084_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Pogledajte na koje predmete treba da obratite pažnju ukoliko imate malo dete.

Roditelji se trude da zaštite decu od opasnosti, ali često zaboravljaju na neke predmete koji se nalaze u gotovo svakom domu. Deca su po prirodi znatiželjna i sve što ih okružuje im je interesantno i čini im se uzbudljivim. Upravo zbog toga je veoma važno znati koje su najčešće korišćeni kućni predmeti na koje treba pripaziti.

Pročitajte još: JEDNOSTAVNI SAVETI koji će vam pomoći da vaša beba lakše prevaziđe GRČEVE

Samostojeća ogledala

Ukoliko u hodniku ili spavaćoj sobi imate samostojeće ogledalo, razmislite o tome da ga sklonite dok dete malo ne poraste. Deci su ona zanimljiva, ali ako se dete nasloni na samostojeće ogledalo, postoji šansa da se ono sruši, a mališan može da padne preko razbijenog stakla i da se povredi. 

Foto: Deposit

Povedite računa da vaše dete ne bude u vašoj blizini dok peglate veš.

Pegle/stajleri za kosu

Kapsule za pranje veša
S obzirom da se kapsule za pranje veša mogu naći u raznim bojama i privući dečju pažnju, morate povesti računa o tome. One mogu biti deci zanimljive, ali i veoma toksične po zdravlje. Stručnjaci predlažu da ih ne kupujete ukoliko to nije nužno, a ako se ipak odlučite da ih koristite važno je da ih držite izvan domašaja dece.

Ukoliko je korištenje toplih preparata za kosu deo vaše rutine, budite vrlo oprezni, jer ukoliko su oni zagrejani dete može da ga uhvati rukicom i da se povredi. Neke pegle za kosu dostižu veoma velike temperature i treba im više vremena da se ohlade. Rizik od povreda i opekotina vrlo je visok ako je u blizini dete dok koristite ove proizvode. Takođe povedite računa da vaše dete ne bude u vašoj blizini dok peglate veš, jer nesmotreno može pokušati da uhvati peglu i da se opeče.

Predmeti sa oštrim ivicama

Kad dobijete dete, shvatićete da u svom domu imate puno oštrih ivica (komode, stolovi) koje treba zaštiti. Zbog sigurnosti deteta je važno ukloniti sve staklene predmete poput vaza, ali staklene stolove za kafu, posebno ako imaju oštre ivice. Deca ne znaju da procene sigurnost, a stakleni stočići pokazali su se visokorizičnim predmetom povezanim sa brojnim povredama.

Zbog sigurnosti deteta je važno ukloniti sve staklene predmete.

Pročitajte još: Znaci koji govore da vaše dete provodi previše vremena na DRUŠTVENIM MREŽAMA

Magneti

Mnogi roditelji ukrašavaju frižidere magnetima, a oni mogu biti opasni ako završe u ustima deteta, jer predstavljaju rizik od gušenja. Ukoliko koristite magnete, držite ih višlje kako deca ne bi mogla da dohvate.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.