Oglas
· · Komentari: 0
POVEZANOST

Ovih 10 rasa pasa imaju NAJJAČI ZAŠTITNIČKI INSTINKT prema svom vlasniku

Veza između čoveka i psa je posebna, a odanost i vernost su glavne osobine.

1609332984_Depositphotos_67102141_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Svakom psu, bilo čistokrvnom ili mešancu, njegov vlasnik je čitav svet i čovek treba da mu tu ljubav maksimalno vrati. 

Neke rase su posebno zaštitnički nastrojene, a saznajte kojih je to 10 rasa pasa čiji su pripadnici spremni uda čine sve za svoje vlasnike.

1. Akita

Akita je izuzetno odana i čvrsto se veže uz vlasnika, a uz to i vrlo inteligentna. 

Ova rasa poznata je i po svom izrazito zaštitničkom ponašanju i prema svojim vlasnicima i prema svom domu i vrlo je oprezna prema strancima. 

Pročitajte još: Zašto je važno da psa pomazite pre napuštanja kuće: Evo koliko će njemu to značiti!

Ukoliko u svoj dom često primate goste, dobro razmislite da li je Akita pravi pas za vas.

2. Napuljski mastif 

Foto: Depozit

Ovaj veličanstveni pas slavan je po svojoj neustrašivosti, a poznate su i priče o napuljskim mastifima koji su bili spremni da daju vlastiti život kako bi spasili svoga vlasnika. Sukobiće se i s medvedima, bikovima i jaguarima ako je potrebno pri čemu ih štiti njihova vrlo opuštena koža koja im pomaže da izbegnu povrede.

Napuljskog mastifa dok je još štene jako je važno socijalizovati s decom, odraslima i drugim životinjama jer prema strancima mogu da budu agresivni. 

Ova rasa preporučuje se samo iskusnim vlasnicima pasa jer njeni pripadnici mogu biti dominantni i tvrdoglavi.

3. Čau čau

Rasa potiče iz Kine gde je uzgojena za skupljanje i čuvanje stada, lov i vuču. 

Zbog njihovog preslatkog izgleda mnogi ih uspoređuju s medvedićima, ali iza te medene pojave krije se pas kog treba pažljivo odgajati kako bi se izbegao bilo kakav oblik agresivnosti. 

Čau čau se obično veže uz jednog ili dva člana porodice, a s obzirom na to da nije izrazito energičan, odličan je kućni ljubimac za stan i dovoljne su mu kraće šetnje.

Pročitajte još: Pogledajte buldoga koji želi da spase Leonarda DiKaprija (VIDEO)

4. Rotvajler

Foto: Depozit

Rasa uzgojena u Rimskom carstvu za čuvanje i zaštitu stoke. Dok su okruženi svojom porodicom, rotvajleri su skloni luckastom ponašanju, ali u društvu stranaca biće na oprezu i zaštitnički nastrojeni. Rana socijalizacija i dresura potrebni su kako rotvajler ne bi postao agresivan. 

Svako ko ima rotvajlera ili želi da ga nabavi, mora da ima na umu da je to vrlo inteligentan, radni pas kojem je potrebno puno kretanja i mentalne stimulacije. 

5. Bordoška doga

Još jedna rasa sa izrazito zaštitničkim instinktom prema svom vlasniku koja je za njega spremna da reskira vlastiti život. Bordoška doga je vrlo inteligentan pas koji će puno dobiti ako se dresira i socijalizuje od najranijeg uzrasta i divan je kućni ljubimac koji obožava svoju porodicu. 

Pročitajte još: DOKAZANO: Evo da li psi mogu da komuniciraju sa ljudima?

6. Doberman

Prema kralju elegancije među psima mnogi osećaju strahopoštovanje, ali reč je zapravo o vrlo privrženom psu koji obožava da bude u blizini svog vlasnika i voli da oseti njegov dodir i da se mazi. 

Dobermani deluju ozbiljno i oštro, ali zapravo znaju da budu itekako luckasti.

Prema strancima su pak često rezervirani i sposobni su da osete da li je neka osoba opasna. 

Ako osete opasnost, u nekoliko sekundi će se iz luckastog psa pretvoriti u zaštitnika i neće oklevati da učine sve kako bi zaštitili svog vlasnika.

7. Nemački ovčar 

Najpoznatiji policijski i vojni psi, nemačkim ovčarima u genima je da štite svoju porodicu. 

Foto: Depozit

Pravilan trening i socijalizacija vrlo su važni za nemačkog ovčara jer u suprotnom može postati vrlo agresivan. Nemački ovčar ne voli da lenčari i najsrećniji je kada je u pokretu i kada može da potroši silnu energiju koju ima. 

Ako mu se to ne pruži, naći će razbibrigu kopajući po smeću, žvakaće nameštaj ili napraviti neku drugu štetu.

Pročitajte još: Kako biste ragovali kada biste ugledali ovakvog prodavca na trafici? (VIDEO)

8. Pirinejski planinski pas

Uzgojen za život sa stadima ovaca i da ih štiti od predatora, pirinejski planinski pas je prijateljski raspoložen i dobar prema svima dok ne oseti opasnost. Čim nanjuši opasnost ovaj divan gorostas počeće da laje i, ako bude potrebe, biće spreman da pokaže agresivnost.

NJegova duga, gusta dlaka zahteva redovno četkanje i uređivanje kako se ne bi zapetljala. 

Odlični su kućni ljubimci, ali treba ih pravilno trenirati i socijalizovati jer su skloni dugom i glasnom lajanju.

9. Belgijski ovčar Malinois

Eksplozija energije – tako se najbolje može opisati belgijski ovčar Malinois. 

Ukoliko nemate vremena svaki dan da posvetite nekoliko sati treniranju i istrčavanju psa, onda ova rasa nije najbolji izbor za vas.

Važno je naglasiti i da svako ko želi belgijskog ovčara Malinoisa mora da bude iskusan vlasnik pasa.

Pripadnici ove rase imaju izrazito jaki zaštitnički instinkt i bez čvrstog vođstva i dresure mogu da postanu vrlo agresivni i ozbiljno da povrede i druge kućne ljubimce i ljude. 

Ovom snažnom i inteligentnom psu potrebno je puno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije.

Pročitajte još: Koliko je aktivnosti POTREBNO LJUBIMCU: Jedna rasa PASA se brzo umori, a druga NE SME dugo da TRČI

10. Buldog

Foto: Depozit

Uzgojen je da štiti posede što znači da je vrlo oprezan kada je reč o nepoznatim ljudima, dok će prema svojoj porodici uvek biti pun ljubavi. Buldoga je važno početi trenirati dok je još štene jer kada odraste može biti vrlo nezgodno nositi se s njim, naročito zbog njegove veličine.

Buldozi su tihi psi i retko kada laju, pa kada čujete da vaš ljubimac laje, obratite pažnju na to jer vrlo verovatno želi da vas na nešto upozori.

Koliko je zaštitnički nastrojen, govori činjenica da je spreman da žrtvuje vlastiti život kako bi zaštitio svog vlasnika i dom. Ovaj pouzdani čuvar ima i vrlo nežnu stranu i obožava da se mazi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas