· · Komentari: 0
zdravlje i priroda

Ovih 5 PLASTIČNIH STVARI ne morate da koristite: Nađite im zamene, sačuvajte ZDRAVLJE i PLANETU

Istraživanja pokazuju da svaki čovek na planeti proizvodi više od 300 miliona tona plastičnog otpada godišnje, a polovina od te plastike namenjnena je za jednokratnu upotrebu. Svake godine u okeanima završi oko 8 miliona tona plastike.

1599826950_Depositphotos_40012549_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Velika količina plastike koju koristimo zapravo nam nije potrebna i nekih stvari se zaista lako možemo odreći.

Od plastike koju smo bacili u prethodnioh nekoliko godina možemo napraviti foliju sa kojom bismo mogli da obmotamo celu planetu Zemlju. Kako godine prolaze, proizvodnja plastike se sve više povećava, a 50 odsto od toga koristi se samo jednom i baca se u otpad. Potrebno je između 500 i 1 000 godina da se plastika razradi, a njeno prisustvo u prirodi narušava eko sistem i zdravlje opšte populacije.

Pročitajte još: Da li ste se pitali zašto DIZNIJEVI JUNACI nemaju MAME u crtanima? Iza ovoga se krije TUŽNA PRIČA

Mnogi od nas koriste plastične posude, čuvaju u domu plastičnu ambalažu, piju vodu iz plastičnih flaša, a istraživanja pokazuju da se iz plastike koja se više puta koristi mogu osloboditi hemikalije koje su opasne po zdravlje. Sa druge strane, jednokratno korišćenje plastike ugrožava prirodu i zdravlje čovećanstva uopšteno.

Kada imate izbor između proizvoda u papirnoj ili plastičnoj ambalaži, na primer jaja, uvek izaberite papir ili karton.

Šta kao pojedinci možemo da uradimo? Postoje plastičen stavri koje koristimo, a koje lako možemo isključiti iz upotrebe ili zameniti sa predmetima koji su bolji po naše zdravlje i zdravlje planete Zemlje.

Evo kojih 8 predmeta od plastike možete lako da zamenite i tako pomognete da se potrošnja ovog štetnog materijala smanji:

Foto: Deposit

1. Čaše za kafu

One su obilno napravljene od kartona, ali poklopac i kašičica su od plastike. Umesto njih, možete koristiti sjajne šolje za višekratnu upotrebu od recikliranog bambusa.

Pročitajte još: Ne budite lenji! Saveti pomoću kojih ćete imati SAVRŠENO DRŽANJE

2. Slamčice

Više od 500 000 000 plastičnih slamčica potroši se i odbaci dnevno u SAD-u. Da li su nam slamčice zaista potrebne? Korišćenje slamčica je zaista u redu sa ljudima koji iamju određene fizičke smetnje, ali ako ste zdravi nema potrebe da koristite plastične slamčice i takvim potezom doprinesete razaranju životne sredine. Konobaru recite da ne želite slamčicu tokom naručivanja, a ukoliko vam je ispijanje slamčicom ritual u kojem zaista uživate, onda koristite slamčice od bambusa za višekratnu upotrebu.

3. Upakovano voće i povrće

Foto: Deposit

Izbegavajte da kupujete voće i povrće u plčastičnoj ambalaži ili foliji.

4. Plastične kese

Naviknite se da uvek sa sobom imate platnenu kesu za višekratnu upotrebu ili ekološke mrežice.

Pročitajte još: OPREZ! Nakon dodirivanja ovih 9 stvari PRANJE RUKU JE OBAVEZNO

5. Izbegavajte vodu iz plastičnih flaša

Dokazano je da voda iz plastičen ambalaže sadrži bisfenol, hemikaliju koja je rizična po zdravlje, ali i mnoge druga hemikalije, otpade i tragove veštačkih đubriva. Koristite staklenu flašu za vodu, a vodu sa slavine prokuvajte ili filtrirajte.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.