· · Komentari: 0
ISHRANA

Ovih šest namirnica su otrov za organizam!

Da li ste znali da pojedine namirnice mogu da naprave pravu katastrofu u organizmu

1620743721_aaaa.jpg
Foto: Pixabay

Sačuvajte zdravlje i izbacite iz vašeg menija namirnice koje možda volite, ali koje su opasne po vaš organizam. Pogledajte koje su to koje mogu dovesti do neplodnosti ili pak srčanih oboljenja.

Pročitajte još: Banana kao svemoćan lek: Pet problema koje će otkloniti bolje od tablete

1. Pileći kroketi i slična pržena hrana

Čak i da je reč o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. Ali, u većini slučajeva u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili ko zna kakvi, nema puno čistog mesa.

2. Kokice u pakiranju za mikrotalasnu

Ovde nije problem u kokicama nego u vrećici. Ambalaža je puna perfluorooktanoične kiseline (PFOA), koja se povezuje sa neplodnošću. Ona prelazi na kokice, a zatim u vas. Što je najgore, ove hemikalije u telu ostaju godinama i nakupljaju se. Poznato je da uzrokuju i rak jetre, testisa i gušterače kod laboratorijskih životinja. Naučnici se boje da bi slični rezultati mogli biti i kod ljudi.

Foto: Despositos

3. Margarin

Nutricionistkinja Dženifer Nelson iz Klinike Mayo kaže da transmasne kiseline iz očvrsnute biljne masti, koja je industrijski prerađena, kao što je margarin, povećavaju rizik od srčanih bolesti, povećavaju nivo holesterola, a uspešno snižavaju i nivo dobrog holesterola. Tu je i povišen rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.

4. Paradajz u konzervi

I ovde, kao i kod kokica, nije problem u sadržaju, nego u ambalaži. Profesor dr Frederik von Sal sa Univerziteta Missouri potvrdio je da konzerve sadrže bisphenol-A, odnosno BPA, koji je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i gojaznosti. "Jedan litar konzerviranog paradajza može uneti 50 mikrograma BPA, a ta će količina uticati na ljude, posebno na mlade", rekao je dr Sal. Radije kupujte paradajz u staklenoj ambalaži.

5. Gotovi sosevi za salatu

Gotovi umaci za salatu sadrže puno šećera i konzervansa, a oni sa manje masti čak imaju i više štetnih materija, poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji dokazano goji brže nego obični šećer. Razloga da ih kupujete zapravo i nema jer ih svako može napraviti vrlo brzo kod kuće.

Pročitajte još: Da li znate da je CIMET spas za žene? Razlog je neverovatan

6. Energetske pločice

Ovde nije reč o zdravom proizvodu nego o slatkišima. Osim uobičajenih sastojaka koji naglo povećavaju nivo šećera u krvi i opterećuju gušteraču, tu su i kalorije koje debljaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.