Oglas
· · Komentari: 0
PREGLED STOPALA

Ovo je deset VAŽNIH PORUKA koje nam STOPALA šalju o zdravlju

Ozbiljne zdravstvene poteškoće.

1605255368_Depositphotos_22746565_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Stopala su najudaljeniji deo tela od srca i kičme, pa prva beleže nervne promene na telu. Zbog toga je važno da redovno pratite izgled i osećaj u njima i tako sprečite pojavu bilo kakve ozbiljnije zdravstvene poteškoće.

1. Nedostatak dlačica na nožnim prstima 

Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može da ukazuje na probleme u cirkulaciji.

- Iznenadna ćelavost znak je da vaša stopala ne dobijaju dovoljno krvi kako bi održali rast dlaka. Postoji mogućnost da srce ne pumpa dovoljno krvi do vaših stopala, pa bi bilo dobro da posetite lekara - kaže dr Carolyn McAloon iz Udruženja California Podiatric Medication. 

Pročitajte još: Ovo su dve NAJGORE POZE ZA SPAVANJE zbog kojih se budite ukočeni

2. Grčevi u stopalima 

Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak nervnih problema, ali mnogo češće je pokazatelj dehidratacije ili loše prehrane. Svakog dana, a posebno tokom vežbanja pijte odgovarajuće količine tečnosti, a dobro bi bilo da povećte unos hrane s kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.

- Trenutno olakšanje ponudiće vam topla kupka za stopala u kojoj je dobro nožne prste ispružiti u smeru nosa - savetuje doktorka.

3. Ranica koja neće da zaceli 

Ranice koje ne zarastaju na predelu stopala su prilično jasan znak dijabetesa. Visok nivo šećera u krvi koji je bez kontrole duže vreme može da dovede do nervnih oštećenja zbog čega dijabetičari mogu da dobiju posekotine a da  ne osete ikakvu fizičku bol.

Pročitajte još: NAJZDRAVIJI MINERAL: Odličan je u prevencija raka i jačanju imuniteta

- Ranica koja neće zaceliti može biti znak i raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gde na telu, čak i između nožnih prstiju, pa uvek uvrstite i pregled stopala kad idete kod dermatologa - kaže doktorka.

4. Stopala su vam uvek hladna

Hipotireoza je najčešći uzročnik hladnih stopala koje je nemoguće ugrejati. Ako imate više od četrdeset godina, moguće je da imate lenju štitnu žlezdu. Ova bolest može da izazove i gubitak kose, vrtoglavice, naglo povećenje težine, ali i depresiju. Jednostavne krvne analize mogu da pokažu da li vam je potrebna terapija.

Foto: Depozit

5. Povećanje nožnog prsta

- Nagli porast nožnog palca koje je crveno, nadraženo i oteklo i zahteva hitnu medicinsku pomoć - kaže američka doktorka. Tipični uzročnici za ovu boljku su giht, infekcije, upalni artritis ili neka fizička povreda.

Pročitajte još: Ovaj napitak čini čuda za vaš organizam, a potrebna su samo dva sastojka

6. Utrnuli prsti ili delovi stopala 

Utrnuće oba stopala najčešće je znak dijabetesa, hroničnog alkoholizma ili nuspojava hemoterapije. Ali ako utrnuće osećate samo u jednom stopalu, moguće je da je uzrok uklješteni živac u stopalu, gležnju ili leđima, koji pak može biti izazvan nošenjem neodgovarajuće obuće. 

7. Neugodni čukalj 

Koštana izraslina na zglobu kod početka nožnog palca nije posledica nošenja visokih štikli. Naprotiv, reč je o genetskom deformitetu stopala koje može da se pogorša nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da se neugodni čukljevi isprave, jeste podvrgavanje operaciji. 

Foto: Depozit

8. Bol u peti 

Plantarni fascitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzročnik snažnog bola u peti. Obično se pojavljuje u trenutku kad ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolca. Pogoršati ga može nošenje preuske ili neodgovarajuće obuće, kao i zanemarivanje laganih vežbi za istezanje mišića. 

Pročitajte još: Tri fantastična TRIKA za mlađu, zdraviju i lepšu kožu

9. Perutanje i svrab stopala 

Ako osećate svrab, a koža vam se ljušti, verovatno imate gljivičnu infekciju koja se može da se izleči odgovarajućom kremom i održavanjem redovne higijene stopala. Uzročnik neugodnog svraba mogu biti i kožna oboljenja poput psorijaze, koja se može odrediti pregledom kod lekara. 

10. Žuti nokti 

Promena boje nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, a ako je popraćena i s "listanjem" nokta i lakom lomljivošću upućuje na pojavu gljivične infekcije, koja se može da se leči kremom. Žutilo se pojavljuje i kod žena koje mesecima lakiraju nokte bez predaha.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas