Oglas
· · Komentari: 0
BOBIČASTO VOĆE

Ovo je NAJZDRAVIJE VOĆE na svetu: Podstiče mršavljenje, sprečava rak, a gaji se i u SRBIJI

Ovo super-voće potiče iz Severne Amerike, ali se danas uzgaja i ceni širom sveta.

1617694640_aronia-berries-5442465_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Aronija ima malo kalorija i masti.Takođe, aronija sadrži impresivan nivo minerala i vitamina. Osim toga, kora ovog bobičastog voća je takođe dobar izvor dijetetskih vlakana.

Pročitajte još: Stižu JAGODE: Šta crveno, bobičasto voće može da uradi za naše zdravlje?

Ovo bobičasto voće je takođe dobar izvor mnogih antioksidantnih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta-karotena i folata. Možete uzgajati aroniju u vašem kućnom vrtu i uživati u svojim, svežim bobicama aronije. Bobice će biti zrele krajem leta ili početkom jeseni. Tada možete odabrati bobice i jesti ih sveže sa grma, bilo sirove ili prerađene na mnogo različitih načina, piše Zdravissimo.

 

Redovno konzumiranje bobica pruža potencijalne zdravstvene prednosti protiv raka, starenja i neuroloških oboljenja, upale, dijabetesa i bakterijskih infekcija.

Sibirska aronija

Sibirska aronija se naziva još i crna aronija ili sibirska borovnica - budući da podseća na borovnicu i može da toleriše veoma niske temperature.

Poreklo
Sibirska aronija je mali, listopadni grm, visine oko 5-8 m, koji vodi poreklo iz severno-američkih predela koji su poznati kao veoma hladni. U Sibir je dospela upravo iz severne Amerike.

Bobice sibirske aronije su bogat izvor antioksidanasa, i to pre svega antocijana. Iz tog razloga se naročito sibirska aronija ceni kao neverovatan prirodni lek za mnoge bolesti i stanja.

Pročitajte još: Zašto ČAJ OD KURKUME treba da postane deo menija? NJegove zdravstvene prednosti su velike

Aronija i njena lekovitost

Aronija kao lek ima niz prednosti, pre svega, zahvaljujući svom antioksidativnom, protiv-upalnom i antibakterijskom dejstvu.

Može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti.

Aronija podstiče mršavljenje

Aronija ima malo kalorija i masti, a sadrži dijetetska vlakna i obilje hranljivih materija. Aronija vas duže drži sitim i poboljšava vaše celokupno zdravlje, što utiče povoljno na mršavljenje.

Pročitajte još: Supernamirnica hrani mozak i daje snagu, a jedna šaka dnevno PODMLAĐUJE

Foto: Pixabay

Poboljšava varenje

Aronija je bogata dijetetskim vlaknima, što znači da olakšava nesmetano varenje, poboljšavajući kretanje hrane kroz creva. Vlakna mogu da pomognu protiv zatvora, dijareje, grčeva, nadimanja i želudačnih tegoba.

Zavisno od telesne građe, oko 30-ak bobica aronije dnevno može da se pojede

Prevencija raka

Istraživanja su povezala aroniju i njihov sadržaj antocijanina direktno sa smanjenjem rizika od nastanka raka debelog creva.

Aronija i spanać su naročito dobri za krvnu sliku.

Lečenje kognitivnih poremećaja uz pomoć aronije

Antioksidansi u aroniji smanjuju oksidativni stres u mozgu, čime se smanjuje rizik za pojavu Alchajmerove bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem.

Pročitajte još: Čudotvorni cimet leči i gljivične infekcije

Aronija za imunitet predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova

Foto: Pixabay

Poboljšanje vida

Karoteni koji se nalaze u ovim bobicama mogu da smanje oksidativni stres u očima, čime se sprečava razvoj katarakte. 

Pročitajte još: Štiti, hidrira i eleminiše znakove starenja: Maska za lice od ulja lešnika (RECEPT)

Antioksidansi u aroniji mogu da spreče simptome starenja, a zbog svoje osobine da stežu, zapravo mogu da zategnu kožu i učine da izgledate mlađe

Aronija za regulaciju krvnog pritiska

Sadržaj kalijuma u aroniji je dovoljno visok da ima primetan uticaj na zdravlje srca. Vlakna i razni antioksidansi u aroniji imaju presudnu ulogu za zdravlje srca, budući da snižavaju nivo holesterola i deluju protiv slobodnih radikala.

Aronija je takođe povezana sa regulacijom insulina, koji pomaže da se normalizuje nivo šećera u krvi

Aronija je najčešće dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas