· · Komentari: 1
POTPUNA TIŠINA

Ovo je NAJTIŠE MESTO na svetu: Nakon 30 minuta u ovoj sobi počinjete da ludite! (FOTO/VIDEO)

Laboratorija Orfild u južnom Mineapolisu, dom je prostorije koju je Ginisova knjiga rekorda svojevremeno prozvala „najtišim mestom na zemlji“.

1620990335_Untitleda.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Transcendental medija

Laboratorija se naziva i anehogena komora, što znači da nema odjeka jer soba apsorbuje 99,99 posto zvuka. Razni proizvođači ga koriste za testiranje jačine zvuka i kvaliteta zvuka proizvoda - a takođe može da natera čoveka da poludi.

Najduže što je neko izdržao u ovoj sobi je 45 minuta, jer već posle 30 minuta počinjete da halucinirate.

Tipična tiha spavaća soba noću meri oko 30 decibela; ova komora meri -9 decibela. Izrađena je od akustičnih klinova od fajberglasa debelih 3 metra i dvostrukih zidova od izolovanog čelika i betona debljine skoro pola metra.

Pročitajte još: Pitali smo knjižare ŠTA SRBI ČITAJU: Zabranjena "Knjiga o Milutinu" ponovo dobija publiku, a OVO su najtraženije knjige!

U nedostatku spoljne buke, postoji samo prisustvo izbezumljujuće tišine kojoj se uši prilagođavaju. Kako se uši prilagođavaju tišini, zvukovi otkucaja vašeg srca, želuca i pluća jedina su vam referenca, što vas može u potpunosti dezorijentisati.

Od 2015. godine, u Ginisovoj knjizi rekorta, titulu "najtiše sobe na svetu" nosi Majkrosoftova tiha soba u Vašingtonu.

Orfield objašnjava da je jedini način da duže vreme ostanete u sobi, da sednete. Orijentacija osobe je u velikoj meri obezbeđena zvukovima koji se ispuštaju prilikom hodanja ili stajanja, a kako se ti zvučni signali oduzimaju, percepcija postaje iskrivljena, a ravnoteža i kretanje postaju gotovo nemogući podvizi.

Pročitajte još: OPREZ! Ove kinetičke skulpture HIPNOTIŠU svakog ko u njih gleda više od 30 sekundi! (VIDEO)

Najduži period koji je neko izdržao u ovoj sobi, je 45 minuta. 

Od 2015. godine, rekord za najtišu sobu na svetu drži tiha soba, koju je napravio Majkrosorf u državi Vašington. Ova soba meri - 20 decibela. Za razliku od Orfilda, koji je postao prava turistička atrakcija, Majkrosoftova tiha soba nije otvorena za javnost.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.