Oglas
· · Komentari: 0
TRADICIJA

Antonije iz Arilja u med i rakiju stavlja ZLATNE LISTIĆE: Turistima omiljen suvenir, a evo i koliko košta (FOTO)

Srpske diplomate smatraju da je to jedan od najboljih poklona koji mogu da ponesu iz zemlje, a u arapskim zemljama za njim vlada opšta pomama

MedMedArilje.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Med sa pahuljama zlata i rakija koja sija kao plemeniti metal su, uz maline, najtraženiji proizvod Arilja. Ovaj ukusni i luksuzni suvenir proizvodi Antonije Jovanović Čuruga, medar iz Arilja.

- Dok sam gledao moj bagremov med na svetlu pre četiri godine mi je palo na pamet da je toliko lep da zaslužuje da ga obogatim zlatom, a onda sam to i uradio - seća se Jovanović.

Pročitajte još: Petkom u Sremskoj Mitrovici svi jedu RIMSKI HLEB, šta mislite zašto? (FOTO)

Med spreman za strano tržište Foto: A. M.

Pčelinjak Jovanovića decenijama proizvodi mnoge vrste meda, kao i rakiju. Iako se proizvodi iz ovog podneblja odlično prodaju, poput svetskog biznismena, Jovanović je shvatio da kupcima uvek treba ponuditi nešto novo.

- U poslu je veoma je važno biti aktivan i mislim da je med sa zlatnim listićima bio pravi pogodak, jer se svima dopao - seća se Jovanović.

U pet kilograma meda stavlja je jedan gram zlatnih listića

Mnogi veruju da plemeniti zlatni listići čiste organizam, a blagotvorno dejstvo bagremovog meda na imunitet je svima poznato. Zlatne listiće stavlja samo u ovaj med, jer je najbistriji. Jovanović je ubrzo dobio sertifikat da je zdrava hrana, a onda je pomislio da bi ove sjajne jestive listiće mogao da stavlja i u rakiju koju pravi od šljive.

Skupo, ali svetski poklon
Litar rakije sa zaltnim listićima košta 2.500 dinara, a čokanjče koje se presijava je 300 dinara. Med sa zlatom je 1.000 dinara.
Jovanović 37 godina živi među pčelama. Pčelinjak Jovanović ima 240 košnica, proizvodi 15 tona meda.

- Tržište u Srbiji je veoma probirljivo i stalno moram da izmišljam nešto novo - napominje Jovanović.

Pročitajte još: Cvijeta je bila u Dolini SMRTI iz koje se mnogi nisu VRATILI, a pročitajte kako je ona USPELA

Vremenom je počeo da proizvodi čokoladnu trobojku od jagodičastog voća. Dehidrirane maline i kupine iz Arilja optoči čokoladom i pospe ih crvenim, plavim i belim prahom. Kada se otvori kutija dobija se srpska trobojka. NJegov najnoviji proizvod je liofilizovana malina - umočena u med.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas