Oglas
· · Komentari: 0
REM FAZA

Ovo je PRVA STVAR koju uradite čim otvorite oči? Ne želimo da vas UPLAŠIMO, ali trebalo bi da posetite lekara (VIDEO)

Problem sa odlganjem alarma odnosi se na razdoblje tokom ulaska i izlaska iz REM faze sna.

1602162910_CaptureWW.JPG
Foto: Printskrin / You Tube / Be Inspired
Oglas

Ako ste jedni od onih koji uvek odlažu alarm ujutru, čak i nakon dobro prospavane noći, medicinski stručnjaci sugerišu da nešto drugo možda nije u redu sa vama.

Naime, prema nedavnom izveštaju klinike za istraživanje poremećaja spavanja u Klivlendu, ako kliknete na odlaganje alarma čak i kada ste dobro spavali, vreme je da posetite svog lekara.

Stručnjaci naglašavaju da nije svako spavanje isto i da način na koji se završava noćni san može biti indikator vašeg stanja tokom dana. Kada odložite alarm, remetite REM fazu sna, odnosno restorativno stanje sna, tvrdi doktorka Rina Mehra, direktorka klinike u Klivlendu.

Pročitajte još: Budite se UMORNI? Ove navike vam OMETAJU SAN

Svake noći prolazimo kroz dve osnovne faze spavanja, REM i ne-REM san. Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar opisuje ne-REM spavanje kao kretanje kroz tri faze: u prvoj prelazite iz budnosti u san, u drugoj ulazite u lagani san, a u trećoj ulazite u najdublji nivo sna na najduži period. Nekoliko puta tokom noći izmenjujete ove faze. Najviše vremena provedete u drugoj fazi, a zbog treće se ujutru osećate osveženo.

Posledice lošeg spavanja

S druge strane, REM faza nastupa oko 90 minuta nakon što zaspite.

- Oči vam se brzo pomeraju sa jedne strane na drugu iza zatvorenih kapaka. Disanje postaje brže i nepravilno, a puls i krvni pritisak povećavanju se gotovo do nivoa u kom su kada ste budni. Većina sanjanja događa se tokom REM faze, iako se može dogoditi i tokom ne-REM spavanja. Mišići ruku i nogu postaju privremeno paralisani - stoji u objašnjenju.

Pročitajte još: Pritiskom MALOG PRSTA rešite se problema sa KOSTIMA: Evo šta se desi kada stisnete ostale prste!

Foto: Printskrin / You Tube / Be Inspired

Problem sa odlaganjem alarma odnosi se na razdoblje tokom ulaska i izlaska iz REM faze sna. Uz već povišen nivo opreznosti, narušavanje ovog sna alarmom svakih 10 minuta može prouzrokovati tzv. "fight or flight" reakciju, povisiti krvni pritisak i puls, dok je interval prekratak za odmoran san. San u kojem se nedovoljno odmorite može doprineti debljanju, kardiovaskularnim bolestima, visokom krvnom pritisku, oslabljenom imunitetu i dijabetesu, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte još: NJihova uloga je važna za naš organizam: Kako nadoknaditi NEDOSTATAK ELEKTROLITA

Pobrinite se da imate sedam do osam sati kvalitetnog sna. Ako uspete u tome, a ako i dalje osećate potrebu da odlažete alarm, onda biste verovatno trebali da posetite svog lekara kako biste se uverili da ne patite od poremećaja spavanja koji bi mogao doprineti vašoj potrebi za odlaganjem alarma - kaže Mehra.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas