· · Komentari: 0
PAŽNJA

Ovo je ZNAK da su vam jaja POKVARENA! Evo koliko dugo smeju da stoje

Da li i vama ostaje velika količina jaja od Uskrsa?

1620197107_c198655bc8146720cf48031a7827f10459235fdf.jpg
Foto: Pixabay

Ništa nije gore nego kada pojedete pokvarenu hranu, pogotovu ako je to jaje. Nakon Uskrsa ostane dosta nepojedenih, pa mnogi ne znaju koliko je od preostalih jaja zdravo, a koliko pokvareno.

Zapravo, nameće se logično pitanje - koliko dugo mogu da stoje i da se jedu, a da ne brinemo da će naš stomak biti "u bolovima".

S obzirom na to da kada oljuštite jaje, ono postaje izloženo vazduhu i bakterijama i njegov "životni vek" se smanjuje. Tvrdo kuvano jaje može da ostane sveže do 7 dana, ali kada ga oljuštite - ono će ostati sveže samo 5 dana.

Da biste bili sigurni da će kuvana jaja biti bezbedna za jelo, ohladite ih odmah nakon kuvanja. Najbolje bi bilo da ih stavite u posudu sa ledom i odmah potom u frižider.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste naravno njihov miris.

Ako primetite da kuvana jaja imaju neprijatan miris, koji podseća na sumpor, odmah ih bacite.

Ukoliko je jaje u ljusci, moraćete da je razbijete kako biste ovo primetili.

Kada je reč o svežem jajetu, njegov rok trajanja je poprilično dug, ali ako se drži u frižideru.

pomoć kojih možete da proverite da li su vaša jaja u frižideru pokvarena.

1. Plutajući test

Ovaj test je veoma lagan i brzo se obavlja. Jednostavno ubacite jaje u sud sa vodom i posmatrajte da li jaje pluta. Ako vaše jaje pluta na vodi, onda je to siguran znak da je pokvareno. Sveže jaje uvek će potonuti na dno.

2. Test sa lampom

U zamračenoj prostoriji uperite lampu u jaje i posmatrajte. Kod svežeg jajeta primetićete vazduh na vrhu jajeta i okruglo žumance u sredini koje će biti svetlije boje. Ako je jaje pokvareno primetićete da je vazduh raspoređen po jajetu, a da je žumance nedefinisano i razređeno.

3. Mućkanje

Pokvareno jaje ne zove se mućak za džabe.  To je zato što pokvareno jaje ispušta zvuk kada se mućka. Ovo je još jedan način kako možete proveriti da li je jaje pokvareno ili ne.

4. Miris

Svima je poznat miris, tj smrad pokvarenog jajeta. Ako osetite sumpurast i jak smrad kada otvorite jaje, to je sguran znak da je jaje pokvareno i da ga treba baciti.

                     Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.