Oglas
· · Komentari: 0
RUČAK

Ovo jelo će zadiviti i najprobirljivije gurmane, jer samo ime izaziva osmeh (Foto)

Sarmice od zelja su simbol proleća, jer ovi mali zalogaji prava su eksplozija ukusa koji se topi u ustima.

1.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Sarmice od zelja se prave veoma jednostavno i mlade domaćice ne treba da se plaše da se „uhvate u koštac“ sa ovim ukusnim jelom koji mnogi smatraju vrhuncem umeća neke domaćice.

Meso se prvo izdinsta Foto: A. M.

Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

Sastojci:

  • 300 grama mlevenog mesa
  • Šoljica pirinča
  • 3 veze po 10 listova zelja
  • crni luk
  • kašikica mlevene paprike

Priprema:

Mleveno meso može da bude kombinacija junetina i svinjskog, a sve zavisi od ličnog ukusa. Meso se u dubljem tiganju izdinsta sa crnim lukom, posoli i pobiberi. Mogu da se dodaju i začini prema ukusu poput origana. Kada se meso izdinsta i promeni boju dodaju se pirinač i kašikica aleve paprike, pa skloni sa ringle i poklopi.

Svaki lsit zelja se pažljivo pere sa obe strane
Pžljivo se uvijaju, prvo sa strane Foto: A. M.

Svaki list zelja se pažljivo opere i u dublju šerpu se sipa voda. U vruću vodu se blanšira, kratko skuva nekoliko listova. Kuvanje traje dva-tri minuta, a lsitovi se ne kuvaju svi zajedno, već po nekoliko i pažljivo se odlažu na tanjir. Dva-tri lista se odvoje sa strane.

Odvojte nekoliko listova da pokrijete sarmice.

Kada se svi listovi blanširaju pripremi se šerpu u kojoj će se kuvati sarmice i otklopi se mleveno meso.  Na levi dlan se stavi koren lista sa naličja i u njega se sipa kašikica mlevenog mesa. Prvo se zatvore listovi sa desne i leve strane, pa koren, a onda se polako mota tako da sarmica bude pokrivena sa svih strana. Sarmice se pažljivo ređaju jedna pored druge, a u tiganj se sipa topla voda i zaliju sarmice. Odozgo se sarmice pokriju odvojenim listovima.

Pročitajte još: Volite pečurke i belo meso, a nemate mnogo vremena: Preukusan obrok za 400 dinara i 20 minuta (Foto)

Sarmice treba da proključaju, ringla se smanji i kuvaju se još oko 45 minuta. Sarmice od zelja su najukusnije kada se jedu sa pavlakom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas