· · Komentari: 1
čišćenje

Ovo POSUĐE ne treba PRATI u MAŠINI za SUDOVE

Mašina za pranje sudova pravi je pomoćnih u kući i uz nju uštedimo vreme koje bismo inače izvdvojili za pranje sudova. Međutim, postoji posuđe koje ipak ne smete prati u njoj.

1598613364_Depositphotos_36263585_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ove predmete ipak operite ručno:

Posuđe od livenog gvožđa

Mašinskim pranjem uklonićete zaštitni sloj na posuđu te dovesti do pojave rđe, kako na njemu, tako i na mašini. Zbog toga bi najbolje bilo da ovo posuđe ručno perete.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Kako da SPREČITE da se ODEĆA u toku pranja SKUPI ili RAZVUČE

Kuhinjski noževi 

Zbog visoke temperature može se desiti da vremenom oštrice na noževima otupe.

Kristalno posuđe

Sredstva za mašinsko pranje i visoke temperature negativno deluju na ovo nežno posuđe

Posuđe od drveta

Neko drveno posuđe možete prati u mašini, najbolje je da ovo proverite na deklaraciji, ali drvene varjače, daske za sečenje, noževe sa drvenim drškama izbegavajte i operiti ručno. Razlog za to je jednostavan: zbog visoke temperature, predmeti od drveta će izgubiti svoj oblik, ali i kvalitet.

Pročitajte još: Dizajneri insistiraju, a KUPCI traže samo OVAKVE STANOVE

Foto: Pixabay

Teflonsko posuđe

Mašinsko pranje može skinuti završni sloj koji je na ovom posuđu neophodan.

Posuđe od bakra

Mašinsko pranje može da promeni boju ovog posuđa. Najlakši način da očistite jeste da preko njega pospete so i prelijete sirćetom. Ostavite dvadesetak minuta da odstoji pa isperite pod mlazom mlake vode.

Plastične posude

 U mašini se mogu istopiti.  Posude od tvrde plastike možete mašinski da perete, ali ih uvek stavite na rešetku koja se nalazi na vrhu.

Pročitajte još: KORISTAN POPIS: 30 stvari u domu koju zaboravljamo očistiti, a trebali bismo

Aluminijske posude

Ove posude obavezno perite ručno, jer će pri visokim temperaturama zarđati, ali i oštetiti unutrašnjost vaše mašine.

Posude sa nalepnicama

Tegle, flaše i ostale posude koje na sebi imaju bilo kakve naepnice obavezno perite ručno. Zbog visoke temperature, mogu da se odlepe i zalepe odvod.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.