Oglas
· · Komentari: 0
LJUBAV U GRČKOJ

Eros, pragma, flautia...Postoji 6 POJMOVA koje su stari Grci koristili za LJUBAV, a evo šta oni znače

Današnje shvatanje ljubavi stavlja naglasak na model romantične ljubavi, ali možda nešto više možemo naučiti iz različitih oblika emocionalne vezanosti koje su prepoznavali Stari Grci.

1603890893_Depositphotos_371202216_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Kao što mi danas imamo sofisticirane rečnike za razne društvene pojave, predmete i mišljenja, tako su i Grci bili sofisticirani kada su govorili o ljubavi, prepoznajući njenih šest različitih tipova.

1. Eros ili seksualna strast

Prva vrsta ljubavi je eros, nazvana po grčkom bogu plodnost i predstavlja ideju seksualne strasti i želje. Ali Grci nisu uvek mislili o tome kao o nečem pozitivnom, kao što smo mi to skloni da uradimo danas.

Pročitajte još: Iznenađujuća OTKRIĆA: Evo šta doprinosi PRIVLAČNOSTI

Eros uključuje gubitak kontrole koji je plašio Grke

U stvari, eros je smatran opasnim, strašnim, neracionalnim oblikom ljubavi koji može da vas uhvati i zaposedne. Ovaj stav su delili i mnogi kasniji duhovni mislioci, kao što je hrišćanski pisac K. S. Luis. 

2. Filia ili duboko prijateljstvo

Druga vrsta ljubavi je filia ili prijateljstvo, koje su Grci cenili mnogo više od osnovne seksualnosti erosa.

Filia se odnosi na duboko, snažno prijateljstvo

Ono je sve o pokazivanju lojalnosti svojim prijateljima, žrtvujući za njih, ali i deleći svoje emocije sa njima.

Pročitajte još: Poštovanje, iskrenost i šta još? Osobine koje ŽENE traže kod muškaraca

3. Ludus ili razigrana ljubav

To je starogrčka ideja razigrane ljubavi, koja se odnosi na osećanje privlačnosti između mladih ljubavnika. Svi smo osetili ukus toga u flertovanju i zadirkivanju u ranim fazama veze. Ali mi takođe živimo naš ludus kada sedimo u baru smejući se sa prijateljima, ili kada odemo na ples.

Ples sa nepoznatima može biti krajnja Ludus aktivnost

Društvene norme se mogu mrštiti na ovu vrstu neozbiljnosti kod odraslih, ali malo više ludusa možda može biti baš ono što je potrebno da začini naše ljubavne živote.

Pročitajte još: Bežite od NARCISA, SVEZNALICA i još TRI vrste MUŠKARACA

4. Agape ili ljubav za sve

Četvrti tip ljubavi, a možda i najradikalniji je agape ili nesebična ljubav. To je ljubav namenjena svim ljudima, bez obzira da li su članovi porodice ili distancirani stranci. Agape je kasnije preveden na latinski kao Caritas, što je i poreklo savremene reči "humanitarno".

K. S. Luis ga smatra kao "poklon ljubav", najviši oblik hrišćanske ljubavi.

Postoji sve više dokaza da je agape u opasnom padu u mnogim zemljama. Nivo empatije u SAD-u naglo je opao u poslednjih 40 godina, a najveći pad javlja se baš u protekloj deceniji. Hitno nam je potrebno da oživimo našu sposobnost da brinemo o ljudima.

5. Pragma ili dugotrajna ljubav

Još jedna grčka ljubav bila je zrela ljubav, poznatija kao pragma. Npr. to je slučaj dubokog razumevanja koje se razvilo kod dugogodišnjih bračnih parova. Pragma je o kompromisima usmerenim da se pomogne jednoj vezi da opstane tokom vremena, pokazujući strpljenje i toleranciju.

Foto: Depozit
Psihoanalitičar Erih From tvrdi da trošimo previše energije na "zaljubljivanje"

Kako se oko jedne trećine prvih brakova u SAD-u završava razvodom ili razdvajanjem u prvih 10 godina, Grci bi zasigurno smatrali da treba da unesemo ozbiljnu dozu pragme u naše odnose.

Pročitajte još: Odgovor na pitanje koje MUČI ŽENE: Kada MUŠKARCI izlaze iz KRIZE SREDNJIH GODINA?

6. Filautia ili ljubav prema sebi

Šesta vrsta grčke reči za ljubav je bila filautia ili ljubav prema sebi. A pametni Grci su shvatali da postoje dve vrste ove ljubavi. Jedna je nezdrava sorta povezana sa narcisoidnosti, gde je osoba opsednuta samo sobom i fokusirana na ličnu slavu i bogatstvo.

"Sva prijateljska osećanja za druge su samo produžetak naših osećanja za nas same" - Aristotel

Pročitajte još: Da li su ZALJUBLJENI racionalni? HRABRIJI svakako jesu!

Zdrava verzija podrazumeva da imate veliki kapacitet za ljubav. Ideja počiva na tome da ako volite sebe i osećate sigurnost u sebe, vi ćete imati dovoljno ljubavi i za sebe i da je date i drugima (kao što se ogleda u budistički inspirisanom konceptu "samo - samilosti").

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas