· · Komentari: 0
oprezno

Ovo su jedne od najsmrtonosnijih biljaka na planeti: A jednu čuvaju i porodice u Srbiji (FOTO)

Svetsku "slavu" sttekle su na najsuroviji mogući način.

1608297419_Depositphotos_79897504_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Na svetu postoji na hiljade biljaka otrovnica, među kojima su i one koje su jako opasne za ljude. Među biljkama opasnim po ljude postoje čak i one koje neretko viđene kao saksijske biljke koje držimo u stanovima, ili vrtne biljke, koje mislimo da dobro znamo…

Kukuta (Conium)

Kukuta je svoju svetsku slavu stekla na najsuroviji mogući način – ona je još u drevnoj Grčkoj služila za pravljenje otrova za egzekuciju. Verovatno najpoznatija žrtva ove biljke je bio Sokrat, grčki filozof kome je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.

Pročitajte još: Neobična VRSTA SUKULENTA koja će ukrasiti vašu kuću

Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najači i najsmrtonosniji je otrov konin, koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Severnoj i Severnoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna još koliko ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena najotrovnijom biljkom koja raste u Severnoj Americi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Axinia (@aksinia_galkina)

Abrus precatorius (Krabino oko)

Abrus je poreklom iz Indonezije, gde se njene jarko crne, crvene i bele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Ove semenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su i veoma opasne zbog otrovne supstance abrina koje sadrže. Samo jedna semenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću semenka samo „prođe“ kroz ljudski organizam, a fatalna je samo kad se žvaće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robin (@rh_photoadventures)

Nerium oleander (kod nas poznat kao lijander)

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet šanse da je i sami uzgajate u bašti ili domu postoje pošto je lijander jedna od najpopularnijih kućnih cvetnica.

Pročitajte još: Jedan od najlepših cvetova krije neverovatnu SIMBOLIKU

Ova biljka koja raste u obliku malog grma, može biti jako lepa - ali samo za gledanje, žvakanje lišća, stabla ili cveća več može biti fatalno, pa ovu biljku držite dalje od dece i kućnih ljubimaca. Zapravo svaki deo lijandera je otrovan. Čisti oleander može da ošteti vaše oči i creva, pa čak i da zaustavi srce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @piagierus

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.