· · Komentari: 0
TARABA I PLOT

OVO SU SIMBOLI SRPSKIH KUĆA: Da li znate koja je rezlika između TARABE i PLOTA?

Taraba i plot su obeležje srpske kuće, imanja domaćina, a u širem smislu su i obeležje srpstva.

1596713455_CaptureA.JPG
Foto: Printskrin / Instagram / natashkavr

U Šumadiji, gde je svako seosko dvorište bilo ograđeno plotom, danas ovakvih ograda gotovo da nema. Srpsku tarabu na selu danas često zamenjuju žičane, kovane i betonske ograde.

Pročitajte još: "Kom’ opanci, kom’ obojci": Znate li kako je nastala ova izreka i ŠTA ZNAČI?

Starost srpskih taraba i njihova simbolika u obeležavanju nacionalnog identiteta se ne dovodi u pitanje. Ako krenete putevima kroz sela Šumadije, preko planine Jelice, ili na srpske lepotice Zlatibor, Kopaonik, Zlatar, videćete višedecenijeske tarabe, svaka od njih ima svoju priču, ali o njima treba znati:

Taraba i plot se često ne razlikuju – i jedno i drugo je ograda od prošća, dasaka, letava ili upletenog pruća, s tim da je taraba uglavnom sastavljena od letava, a plot od prošća između kojeg je upleteno pruće.

Dobro upleten plot traje i 100 godina!

Prošće, proštac je uzani kolac, letva koja je sa jedne strane zašiljena i pobodena u zemlju, i to je osnova tarabe (plota). Dobar je bagremov proštac, jasenov, ali od hrasta boljeg nema. Kad se proštac pobije u zemlju, onda se zakucavaju letve ili se upliće pruće, najbolje vrbovo, koje je najžilavije. Dobro upleten plot traje i sto godina, a za pletenje 350 metara plota potrebno je nedelju dana. Nekada je korišćeno drvo šljive crvenjače, koja se odavno u Šumadiji ne gaji.

Pročitajte još: Ovaj predmet se svima nalazi u KUĆI, izgovaramo ga POGREŠNO, evo kako je PRAVILNO

Majstora ovog posla nekada je bilo mnogo, sada su ostali samo najuporniji ili to po sećanju rade oni koji pamte kako su to činili njihovi dedovi.

Proštac iz ograda u Srbiji je poznat i kao oružje u slučajevima svađa oko međa.

Danas, kada i plot i proštac nestaju, i iz dvorišta i iz srpskog jezika, ovaj pojam koriste samo najstariji.

Pročitajte još: PRE-SME-ŠNO! Kada devojke uhvate bidermajer, momci obično reaguju OVAKO (VIDEO)

Kolac, odnosno proštac pomenu kada treba reći da je rođak, komšija ili političar zaslužio teške batine.

Izreka “Držati se k’o pijan plota” znači – tvrdoglavo se nečeg držati, preterano ustrajavati na nečem, pasti odnosno pljosnuti kao proštac – pasti celom svojom dužinom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.