· · Komentari: 0
OPREZNO

Ovo su SOBNE BILJKE koje mogu biti SMRTONOSNE za vaše ljubimce!

Držite podalje sve što im je na dohvat njuške.

1606219735_Depositphotos_250606316_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Mačke i psi vole da mirišu i grickaju sve što im je na dohvat njuškice. Ali neke sobne biljke svakako bi trebalo držati podalje od njih jer mogu izazvati sve od blagih želudačnih tegoba do ozbiljnih posledica po njihovo zdravlje.

1. Cikas palma 

Cikas ili lažna palma ukras je mnogih vrtova na Mediteranu, ali ova biljka s krunom kožastih listova koji podsećaju na krošnju može da izazove ozbiljne probleme za vašeg psa ili mačku. 

- Grickanje ove opasne biljke može da izazove povraćanje, krvarenje želuca, probleme s krvlju, zakazivanje jetre, ali i najfatalniji ishod, pa je treba držati podalje od kućnih ljubimaca - upozorava veterinarka Tina Wismer iz centra Animal Poison Control u Urbani iz Illinoisa. 

Pročitajte još: MIRISI koji pomažu da se kod kuće osećate još SREĆNIJE

2. LJiljani 

Foto: Depozit

Dugocvetni ljiljan i orijentalni hibridi ljiljana koji rastu iz lukovice mogu da izazovu zatajenje bubrega kod mačaka, ali ne i psa. Zapravo, polen ljiljana može biti opasan po život mačaka. Ako ne možete bez ovog dekorativnog bilja, izbegnite probleme tako što ćete otkinuti ili podrezati tučak kada se cvet otvori kako bi izbegli probleme sa svojim kućnim ljubimcem. 

3. Aloe vera 

Iako ova biljka debelih mesnatih listova i lekovitog soka ima čudotvorne moći kad je u pitanju zdravlje i nega ljudske kože, kućnim ljubimcima može da stvori mnogo problema – sve od povraćanja, dijareje i podrhtavanja do depresije kod mačaka i pasa. 

Pročitajte još: Agresivne boje nameštaja, beli tepisi...Ovo su NAJVEĆE GREŠKE pri uređenju doma

4. Difenbahija 

Vaš kućni ljubimac neće stići da prožvaka mnogo listića ove biljke pre nego što počne da oseća promene u telu. Simptomi uključuju osećaj intenzivnog gorenja i iritacije u ustima kao i na usnama, preterano slinjenje, povraćanje i probleme s gutanjem. Definitivno bi trebalo da je držite podalje od kućnih ljubimaca, ali i sami da operete ruke nakon što dodirujte ovu biljku.

5. Kukuruzni zmajevac 

Kukuruzni zmajevac je još jedna popularna kućna biljka, ali ona može da izazove velike probleme za kućne ljubimce. Negativne posledice uključuju preterano lučenje sline, povraćanje, anoreksiju i depresiju. 

6. Filadendron 

Foto: Depozit

Filadendron je među popularnijim dekorativnim kućnim biljkama. Ali valja znati da njeni veliki listovi nisu jestivi, i da grickanje istih kod kućnih ljubimaca možete da izazove iritaciju usne duplje i jezika, ali i probleme sa gutanjem, preterano slinjenje i povraćanje. 

Pročitajte još: GREŠKE koje smo svi bar jednom napravili u uređenju doma (FOTO)

7. Zlatna puzavica 

Ova atraktivna biljka penjačica opasna je po život mačaka i pasa jer sadrži kristaliće u obliku iglica kojima se ista brani od grabežljivaca iz prirode. Probavljanje ovih kristalića može da izazove iritaciju usta i jezika, probleme s gutanjem, sline i povraćanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.