Oglas
· · Komentari: 0
Istorija

Ovu BABU cela Srbija poštuje: Znamo joj samo IME, a ima veze sa DRUGIM SRPSKIM USTANKOM

Niko ne zna odakle je došla. Nepoznato je kada je rođena, ni kako se prezivala. Ipak, ušla je u srpsku istoriju. I to jednostavno i samo kao - baba Višnja!

1592902300_Depositphotos_4387452_s-2019.jpg
Foto: Depozit ilustracija
Oglas

Tačno prezime, mesto i datum rođenja baba Višnje nisu poznati. Možda je rođena u selu Donja Trepča, u zaseoku Orlovak i možda se prezivala Urošević, ali istoričari sve do danas o njenom poreklu nisu saglasni.

Čija god da je bila i kako god da se prezivala u istoriji je, pre svega upamćena kao - baba! Baba Višnja bila je majka je kneza Miloša i rodonačelnica dinastije Obrenović!

Pročitajte još: Kralj Milutin je podigao 40 zadužbina, a jedna je U SRCU JERUSALIMA: Za praznik Svetog Save liturgija je na SRPSKOM

Višnja se 1765. godine udala za Obrena Martinovića. Sa njim imala troje dece - Jakova, Milana i Stanu. Obren je umro oko 1780. i Višnja se preudala za Teodora Mihailovića iz Gornje Dobrinje.

Teodorov deda zvao se Miloš, pa je po njemu nazvan i Višnjin prvi sin u braku sa Teodorom. I u ovom braku Višnja je imala troje dece - Miloša, Jovana i Jevrema. Sva trojica su rođeni u selu Gornja Dobrinja kraj Požege.

Višnja nije imala mnogo sreće u životu, ali je bila veliki borac. Kao i njen prvi muž i Teodor je umro i to 1802. godine. Posle nekog vremena, Jakov i Milan, njeni sinovi iz prvog braka koji su već bili odrasli i samostalni ljudi, pozvali su majku da sa mlađom decom dođe da živi kod njih u Brusnicu.

Pročitajte još: Bolesni ozdravljali, nerotkinje RAĐALE... Svi govore o SRPSKOJ CRKVI u kojoj se dešavaju čuda! (FOTO)

Iako od drugog oca, Miloš, Jovan i Jevrem uzeli su prezime svoje polubraće po majci i tako su postali Obrenovići, s tim da su ponekad koristili i prezime dobijeno po svom ocu pa su se potpisivali kao Obrenović Teodorović.

Do Prvog srpskog ustanka Jakov i Milan Obrenović su se bavili trgovinom stoke, a u taj posao su uveli i svog polubrata Miloša koji će, u godinama koje su usledile, postati jedan od najbogatijih ljudi, vođa Drugog srpskog ustanka i knez Srbije.

Drugi srpski ustanak

Objavljuje Poučne pričePoneđeljak, 25. siječnja 2016.

Baba Višnja, kako su je još za života svi zvali, nije dočekala da vidi sinovljev uspon do moći. Umrla je 18. juna 1817. godine, pred sam kraj Drugog srpskog ustanka.

Sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas