Oglas
· · Komentari: 0
Preklopni noževi

Oživljavanje starog koncepta

Ni poznata američka kompanija “Zero Tolerans” nije odolela aktuelnom retro trendu izrade foldera bez brave

1601654136_ZTSJ.jpg
ZTSJ - foto: “Zero Tolerance”
Oglas

ZT-0230 predstavlja iskorak kompanije “Zero Tolerans” u (za njih) novu oblast slip-džoint džepnih noževa. To su jednostavni preklopni noževi bez brave čije sečivo u otvorenom i zatvorenom položaju drži frikcija relativno slabe opruge. 

Model ZT-0230 i uz upotrebu mašte teško može da se nazove oružjem, foto: “Zero Tolerance”

Pročitajte još: Puko iz domaće radinosti (FOTO)

Ovakni radni noževi koriste se širom sveta i vrlo su popularni, naročito u državama sa restriktivnim zakonima koji regulišu oblast oružja sa oštricom. Konkretan model je i uz upotrebu mašte teško nazvati oružjem. 

Konstrukcija slip-džoint modela bez brave, foto: “Zero Tolerance”

“Seckalica” a ne oružje 

Ravno sečivo sa šip fut oborenim vrhom ne može da se koristi za bodenje, ali je veoma upotrebljivo za sečenje na ravnoj podlozi (kod pripreme hrane ili preciznog izrezivanja kože ili tekstila). Dizajner je legendarni Danac Jens Anso. Folder sa sečivom od 66 mm ravno brušenog čelika ima krajnje jednostavne linije i minimalistički dizajn.

Upotrebljiv za svakodnevne poslove, foto: “Zero Tolerance”

Umesto šnale za nošenje, na leđima aluminijumskog umetka drške anodiziranog u intenzivno plavu boju nalazi se ovalni otvor za provlačenje konopca (to je tradicionalno rešenje da se spreči gubljenje alata). Ukoliko vam odgovara ovakva alatka, može biti vaša za nekih 180 dolara. 

Delo danskog dizajnera 

U sklopljenom stanju ZT-0230 je diskretna alatka, foto: “Zero Tolerance”

ZT-0235 deli istu platformu i naravno, dizajnera. Čak im je i težina ista, skromnih 51 gram za 66 mm dugo sečivo. Otvaranje slip-džoint sečiva je takođe isto, uz pomoć plitkog ureza za nokat. Ali postoje i razlike. Na prvom mestu, to je profil ravno brušenog sečiva koje je dobilo skoro simetričan, kopljast vrh. Kao sigurnosna mera primenjuje se half open položaj, što sprečava povredu prstiju pri sklapanju noža. 

ZT-0235 ima konvencionalni oblik oštrice, foto: “Zero Tolerance”

Pročitajte još: Avangardni “Kinezi” osvajaju na prvi pogled 

Ovaj model takođe ima i šnalu za kačenje postavljenu na sam kraj drške što dopušta da praktično “nestane” u džepu sve dok vam ne zatreba.

Laka drška od karbonskih vlakana ima moderan izgled, foto: “Zero Tolerance”

Ipak, i ovaj model je zadržao karakterističan otvor za provlačenje kanapa pa vlasnik sada može da bira način nošenja. Naravno, uz ovoliko zajedničkih odlika i cena je ista pa i ZT-0235 košta 180 dolara.

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas