Oglas
· · Komentari: 0
LJUBAV

Par koji ne razmišlja o ljubavnom DETOKSU na korak je do razvoda

Jedno od nepisanih pravila glasi da je svakom paru potrebno da se povremeno skloni od drugih.

1615985134_Depositphotos_445786754_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Da ostane samo "duet". Jer ljubavni "detoks" od svakodnevice može da sačuva odnos više od svih drugih "začina", vraćajući partnere jedno drugom.

Pročitajte još: IZRAČUNAJTE! Koliko minimalno godina bi vaš idealan partner trebalo da ima

Leonora Pavlica, klinički psiholog i konstruktivistički psihoterapeut naglašava da stručnjaci već godinama insistiraju na tezi da su za zdrav emotivni odnos ključne tri dimenzije vremena - moje, tvoje i zajedničko.

Individualni razvoj parova je najvažniji
Detoks veze
Na odnosu stalno treba raditi, čak i kada se čini da je odličan, i upravo tome služi ovaj "detoks". Pomaže zbližavanju, boljem upoznavanju, većoj toleranciji, sprečava monotoniju, ukratko - ponaša se kao "mali servis".

- To znači da je neophodno voditi računa kako o individualnom razvoju svakog partnera ponaosob, tako i o negovanju i razvoju samog odnosa - kaže Pavlica.

Kada par stigne na psihoterapiju već je zasićen odnosom...

Praksa pokazuje da su partneri koji dospeju na psihoterapiju uglavnom zasićeni odnosom, oni navode kako previše vremena provode zajedno (pogotovo ako je reč o supružnicima sa decom) i kako bi voleli da se malo posvete sebi.

Pročitajte još: Izgled PALCA otkriva kakvi ste u vezi, a evo šta vam LINIJA LJUBAVI pokazuje (VIDEO)

Ostavite decu
Svesno ostavljanje dece baki i dedi, na veče ili vikend, ponekad je najbolja odluka koju supružnici mogu da naprave da bi se osvežili, posvetili jedno drugom i deci vratili sa više snage.

Iako na prvi pogled možda zvuči banalno, "detoks" može da izgleda i kao (lekovit) dogovor da postoje dani u mesecu koji su rezervisani samo za dvoje. Bez obzira na okolnosti i obaveze. Može li "utvrđeni beg", kao što je izlazak u pozorište, kućni bioskop, kratak izlet, zajednička sportska aktivnost...

Par koji ne želi da osmisli beg - već je u problemu...

Pročitajte još: MIT ili istina: Razdvojena postelja OSVEŽAVA BRAK?

- Međutim, izostanak ovakve želje indikator je nekog dubljeg nezadovoljstva odnosom ili samim sobom, pa je važnije izdvojiti vreme za razgovor na ovu temu nego otići u bioskop i praviti se da je sve u redu - objašnjava klinički psiholog.

Trenuci bez dece Foto: Depozit

 Kao što supružnici mogu da se zasite jedno drugog, tako se mogu zasititi i dece. Povremeno distanciranje od mališana (pod uslovom da vole da provode vreme kod drugih) čini da se roditelji odmore, završe obaveze koje trpe i posvete se jedno drugom.

Nakon "pauze" par se vraća preporođen!

Nakon ove "pauze" sigurno je da će se deci vratiti sa novom vrstom elana, dodatnim strpljenjem i većom tolerancijom na njihove nestašluke.

Pročitajte još: Muškarci pošalju 15 PORUKA dami koja im se sviđa. Šta mislite, koliko poruka napišu ŽENE?

- Nije dovoljno voleti da bi odnos funkcionisao, budući da ljubav nije stanje, već veoma kompleksna grupa sposobnosti, koje stalno treba vežbati i razvijati. Niko se doveka ne može osloniti na ljubav kao garanciju da će odnos opstati. Partneri će se vremenom menjati, formirati nove stavove i ideje, odbacivati stari i razvijati novi sistem vrednosti, menjati interesovanja, kao i emotivne reakcije, i sve što se na početku sviđalo onom drugom, kasnije može postati nedopadljivo - poručuje psihoterapeut.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas