· · Komentari: 0
OTUĐENJE

Partner je HLADAN? Po ovim simptomima prepoznajte da li ima DRUGU

Ne možete da doprete do partnera, škrt je na emocijama i rečima, ne znate šta misli i oseća. Svaki pokušaj da mu se prbližite, stvara još veći zid između vas. Šta karakteriše emotivno nedostupnog partnera i kako ga prepoznati?

Depositphotos_89484212_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Psiholog Jelena Branković smatra da osobe koje se teško otvaraju često umanjuju važnost i značaj i svojih i tuđih osećanja. Sklone su površnijim odnosima, izbegavaju duge i stabilne partnerske relacije. Često imaju i više paralelnih veza ili one na daljinu.

Pročitajte još: Ako muškarca često boli glava - to nema veze sa seksom, a žene će biti BESNE kad saznaju razlog

- Takve osobe negiraju ili minimiziraju postojanje svojih osećanja, ne žele o njima da govore, da ih dele sa drugima ili da se time bave na bilo koji način - kaže Jelena Branković.

Stalne svađe? Foto: Depozitfoto

Oni za tuđa osećanja često kažu: “Neopravdano se ljutiš”, “to nije razlog za brigu”, “nemoj da plačeš” ili slično. Na taj način se blokira razmena emocija i šalje poruka o psihološkoj zabrani na određena osećanja.

Rečenica "To nije razlog za brigu" treba da zabrine!

Često bilo kakvu emocionalnu razmenu doživljavaju nametljivo i ugrožavajuće. Ukoliko je reč o neprijatnim osećanjima napuštaju razgovor ili prekidaju komunikaciju. Kada su uznemireni imaju potrebu da se osame, pre nego da problem podele sa partnerom.

Kada je reč o neprijatnim osećanjima prekidaju razgovor i odlaze da se osame.

Osim emotivnih granica, takve osobe postavljaju i fizičke granice. Imaju jasan stav o ličnoj privatnosti, često ne žele da upoznaju partnera sa porodicom i prijateljima (i obrnuto), tajanstveni su u vezi s prethodnim životom, odbijaju javnu povezanost sa partnerom (na društvenim mrežama) ili javno prihvatanje statusa dečka ili devojke.

Svako sa svojim mislima Foto: Depozitfoto
Ne žele da upoznaju partnera sa porodicom, na društvenim mrežama ne objavljuju slike...

Ponekad emotivno nepristupačne osobe razvijaju ovakve “strategije” kao reakciju na prethodne partnerske veze i iskustava stečenih u porodici iz koje potiču. Da li je moguće promeniti takvu osobu?

- Da bi se to dogodilo, neophodno je prihvatiti partnera sa već usvojenim obrascem, izaći u susret njegovoj potrebi za autonomijom i nezavisnošću, ne pritiskati ga da deli emocionalna iskustva - ističe sagovornica.

Pročitaje još: Da li je ljubav jača od svega? Evo zašto je opasno biti FATALNO zaljubljen

Da bi odnos opstao, neophodno je pokazati razumevanje za načine emocionalnog funkcionisanja partnera, smatra psiholog.
- Način na koji se partneri međusobno adaptiraju na obrasce bliskosti može biti funkcionalan. Ako je partner emocionalno distanciran, to ne znači nužno prekid veze ili razvod. Međutim, ako se drugi partner adaptira tako što njegovu nedostupnost doživljava kao uvredu i zanemarivanje veza nema budućnost.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.