Oglas
· · Komentari: 0
PROLEĆE

Pazite se krpelja i ako vas ujede kod doktora obavezno ponesite OVO

Zbog oblačnog i kišovitog vremena Zavod za biocide i medicinsku ekologiju još nema precizne podatke o brojnosti i zaraženosti krpelja.

1619765622_MamaDepozit.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ipak, stručnjaci ove ustanove savetuju oprez, naročito pred predstojeće praznike kada će mnogi otići u prirodu, jer krpelji su se već definitivno razmileli, samo je potrebno da se utvrdi gde ih ima najviše.

Pročitajte još: LEŠNIK: Najbolji saveznik za gubitak KILOGRAMA i jačanje zdravlja, ali SAMO u ovim količinama

- Podsećamo da je prošle godine u ovo vreme na više od 20 lokacija na teritoriji Beograda tokom monitoringa utvrđeno da je 10 do 50 odsto krpelja bilo zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest - kažu u ovom beogradskom zavodu. -Zato je oprez neophodan, posebno ako se kosi trava i duže boravi u prirodi.

Prenose i viruse!
Osim Lajmske bolesti, koju uzrokuje bakterija, krpelji mogu da prenesu i brojne viruse, od kojih neki napadaju mozak.
Do 48 sati od ujeda nema posledica.

U Zavodu za biocide navode da do 48 sati od ujeda, nema opasnosti da krpelj prenese bakteriju koja izaziva lajmsku bolest, ali da bi trebalo da se izvadi što pre, a najbolje je da se to učini u zdravstvenoj ustanovi.

Ne bacajte krpelja, ponesite ga sa sobom

I ove, kao i prošle godine u Zavodu za biocide radi će ispitivanje za građanstvo. Neophodno je da se donese krpelj koji je ujeo, živ ili mrtav i posle par sati dobija se rezultat.

Pročitajte još: Previše vitamina D uvek izaziva aritmiju, bubrežnu bolest i ono najgore

U slučaju virusnog meningoencefalitisa, simptomi se javljaju sedam do 14 dana nakon uboda, a maksimalno nakon 30. Bolest obično počinje simptomima koji liče na grip kao što su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima. Kod dece se može javiti proliv i povraćanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas