· · Komentari: 0
SAVETI

Peče vas jezik: Nije bezazleno, evo zašto bi trebalo da posetite lekara

Neugodan osećaj pečenja jezika povezuje se sa dijagnozom naziva stomatopiroza. Koliko je to bolno i frustrirajuće iskustvo, znaju oni koji su to iskusili. A najčešće žene u srednjim ili kasnijim godinama života.

1616422723_Depositphotos_73430327_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Najčešće se uzrok kod osoba koji to iskuse, povezuje s nekom od namirnica koja je "iziritirala" ukusne pupoljke jezika, ali činjenica je da pečenje sluznice može biti uzrokovano čitavim nizom različitih faktora: loša oralna higijena, obilne naslage kamenca, izraženo pušenje, oštećeni zubi, nezadovoljavajuće protetske zamene, manjak vitamina, neuhranjenost, dijabetes, oštećenja živca, zloćudne bolesti.

Pročitajte još: ČIST JEZIK, ZDRAVI UNUTRAŠNJI ORGANI! Promene na jeziku koje ukazuju na stanje vašeg organizma

Osećaj pečenja najčešće zahvata jezik, gornji deo usne šupljine, desni, unutrašnji deo obraza i zadnji deo usta ili grlo. Osećaj se javlja spontano ili iznenada, promenljive je jakosti i deluje uznemirujuće. Hrana bogata vitaminom B i gvožđem deluje blagotvorno na povlačenje simptoma. 

Jedite piletinu i meso bez ljutih začina, a ishranu obogatite i integralnim žitaricama koje su takođe bogate vitaminima B grupe.
Mogući uzroci
Teško je utvrditi tačan uzrok ovog stanja. Povezuju ga s različitim drugim stanjima i bolestima: menopauzom, dijabetesom, lošim prehrambenim navikama i manjkom vitamina i minerala, pojačanim lučenjem želudačne kiseline, terapijom protiv tumora ili psihološkim problemima. Neka istraživanja pokazuju da je mogući uzrok i poremećaj u radu nerava u ustima i jeziku, a može trajati godinama. 

Kod ublažavanja simptoma može pomoći i hladna hrana, pa jedite sladoled ili u usta stavite kockice leda. Ako vam to ne pomaže, pokušajte s toplim čajem od kamilice ili žalfije.

Pročitajte još: KORISNI SAVETI: Evo šta treba da radite kada OPEČETE JEZIK

Ono što možete pokušati da uradite sami jeste da ako redovno koristite tečnost za usta na bazi alkohola, žvakaće gume, duvan ili tečnosti visoke kiselosti (određene voćne sokove, gazirana pića i kafu), prestanite da ih koristite na barem dve nedelje da biste uočili moguća poboljšanja u vašem stanju.

Takođe, pokušajte da zamenite proizvođača zubne paste, ili u potpunosti na neko vreme izbacite korišćenje zubne paste. Neki lekovi poput onih za snižavanje krvnog pritiska mogu uzrokovati osećaj pečenja. Stoga pročitajte uputstvo o leku i njegovim nuspojavama. 

Pročitajte još: Procenite zdravlje na osnovu izgleda jezika: Evo koje boje su znak za upozorenje!

Ako pronađete lek koji uzrokuje osećaj pečenja ili suvoće u ustima, zamolite svog lekara da vam prepiše neki drugi lek. Ako stomatolog ne može da utvrdi uzrok vašeg stanja, onda problem verovatno uzrokuju neki drugi poremećaji poput dijabetesa, anemije, poremećaja u radu štitne žlezde ili alergija na hranu. 

Mnoga od tih stanja možete otkriti testovima krvi. Neka vaš lekar opšte prakse pregleda nalaze i uputi vas specijalisti ako utvrdi neke nepravilnosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.