Oglas
· · Komentari: 0
BEBE

Pedijatar Marija Petrić savetuje: Kakve igračke kupiti bebi, kako srediti sobu?

Nosite bebu, jer je tako nećete razmaziti, to je njena nasušna potreba...

1608386663_porodicaDepoyit.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Šta bi sve trebalo roditelji da urade pred bebin dolazak kući i koje pripreme nikako ne bi trebalo da preskoče, pitali smo dr Mariju Petrić, specijalistu pedijatra:

Pročitajte još: Evo zašto je dobro da PLEŠETE sa BEBOM U NARUČJU?

- Obično se pre porođaja sredi kutak u kome će novi član boraviti. Ceo ambijent bi trebalo da deluje smirujuće, ali istovremeno i stimulativno na bebin razvoj. Sveže okrečena soba u beloj ili pastelnim nijansama bez previše detalja i ukrasa delovaće umirujuće. Na zidu iznad kreveca ne bi trebalo da vise slike ili police sa knjigama. Takođe, vodite računa da utičnice ne budu u blizini mesta spavanja i presvlačenja - kaže dr Petrić.

Ne bi trebalo preterivati sa kupovinom odeće, jer će je beba brzo prerasti, a i dobiće mnogo na poklon. U početku je dovoljno nekoliko igračaka, jačih kontrasta boja.

Pročitajte još: Zašto je važno da dete ode na spavanje do 21 čas? Roditelji ovo treba da znaju

- Plač, osmeh i govor tela su načini pomoću kojih beba razgovara sa nama. Osmeh je za svakoga lako razumljiva i prihvatljiva ekspresija osećanja. Ranije se smatralo da prvi svesni osmeh nastaje oko šeste do osme nedelje života, a u poslednje vreme da se može javiti već nakon druge nedelje - objašnjava dr Petrić.

Tonalitet plača
Plač ima razna značenja. Nelagoda bilo koje vrste, glad, pospanost, dosada, nervoza ali i bol, sve se može manifestovati plačem. Roditelji vrlo brzo nauče da razlikuju tonalitet, pa samim tim i vrstu plača. U tumačenju pomaže i  govor tela. Kada je beba pospana trlja oči, gleda u daljinu, gubi interesovanje za razgovor i kontakt, da se izvija unazad, zeva...
Bebe se smeju već od druge nedelje života!

Koje su najveće zablude roditelja vezane za prvi zajednički period u domu, u čemu najčešće greše?

- Guranje ruku u usta ne znači uvek da je beba gladna. To može da bude način da samu sebe smiri, slično kao i kada joj se da cucla. Tako uči da su ruke deo njenog tela i da bi mogla da ih upotrebi za nešto drugo, recimo hvatanje - kaže dr Petrić.

Pročitajte još: Kada nikne PRVI ZUBIĆ, makar i samo njegov vrh, POČNITE SA PRANJEM

Najdraža osoba na svetu Foto: Depozit

Pročitajte još: Šta je VAŽNIJE od skupih igračaka? BESPLATNO je, a mnogo znači!

Bebu treba polako uvesti u ritam života porodice. To znači da ne treba menjati uslove života u kući. Preko dana, ona će spavati na svetlu, sa dignutim roletnama, u normalnom zvučnom okruženju. Noću svetlo nije potrebno. Može koristiti mami prvih nekoliko noći, detetu ono ne smeta, ali za uspostavljanje normalnog ritma beba treba da zna kada je dan a kada noć.

Pričajte razgovetno, otvorenih ustiju.

- Razgovor i nošenje, razvoj privrženosti, držanje na stomaku, samo su neki od elemenata koji su neophodni za stimulaciju pravilnog i harmoničnog razvoja deteta od prvih dana. Prijaju mu viši tonaliteti glasa, lagano i jasno pričanje sa širokim otvaranjem usta. Ona ne može tokom normalnog razgovora u sobi da odvoji glas od pozadinske buke. Zato je potrebno bebi pričati, dok je u relaksiranom položaju sa glavicom lagano savijenom unapred i rukicama ka grudnom košu - objašnjava doktorka.

Pročitajte još: Prevremeno rođene bebe će biti loše u školi iz OVIH predmeta

Koliko dobro sasvim mala beba čuje, vidi, raspoznaje oblike, boje?

Nosite bebu!
Nošenjem ostvarujemo blizak kontakt koji uliva sigurnost i smirenost detetu. Otkucaji maminog srca, glas i ritam disanja su svakoj bebi dobro poznati. Šetnjom joj menjamo uglove gledanja i polako ulazi u naš svet koji postaje sve više i njen.  Nošenjem i šetanjem bebu ne možemo da razmazimo jer njen nivo svesti još nije toliko zreo da manipuliše nama.
Mamu prepoznaje, a umiruju je fen, mikser, usisivač...

- Po rođenju mamu odmah prepoznaje po glasu. Novorođenče može da prepozna muziku koju je mama slušala tokom trudnoće ili istu priču koju joj je čitala. Može da je smiri muzika uspavanke, ali i takozvani beli zvuci kao što je zvuk miksera, fena, usisivača - kaže Petrićeva.

Vidi belu, crnu i crvenu!

Neposredno po rođenju, vid bebe je zamućen, nema razvijen dubinski i trodimenzionalni vid, ali pokret i likove na razdaljini do oko 25 centimetara vidi. To je obično razdaljina maminog lica tokom dojenja. Granica između bele, crne ili crvene boje su interesantne za novorođenče. Smatra se da već drugog dana po rođenju ono može da poveže mamin glas sa njenim likom.

Kenjkav ili vriskav?
- Kako spava? Kako jede? Kako se ponaša? To su najčešća pitanja koja postavljamo roditeljima da bi procenili opšte stanje deteta. Sam plač može ukazivati na to da beba ima neke tegobe. Vriskav, dugotrajan, iscrpljujući, iz sna ili pak nezadovoljan, kenjkav, bez snage - pitamo roditelje.

Pročitajte još: Oprezno: Koje namirnice su opasne posle isteka roka trajanja?

 

Prisutnost novorođene bebe u kući već sama po sebi nalaže opsežnije higijenske mere.

- Posete bi trebalo da se odlože do smirivanja pika pandemijskog talasa. Savetovala bih poseban oprez za eventualne posete osoba koje imaju veći broj kontakata ili manju mogućnost njihovog kontrolisanja - kaže doktorka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas