Oglas
· · Komentari: 0
hranljivo

Pet namirnica koje PUCAJU od PROTEINA, a jednostavne su za spremanje! (VIDEO)

Hrana sa puno proteina koja treba da se nađe na vašoj sledećoj listi za kupovinu.

1625490791_market-1154999_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Ukoliko tražite alternativnu hranu sa visokim sadržajem proteina koja je brza, laka i svestrana ili jednostavno želite da proširite jelovnik, došli ste na pravo mesto.

Namirnice bogate proteinima

Dajemo vam pet predloga za namirnice bogate proteinima, koje verovatno ne jedete dovoljno često, a jednostavne su i svako može da ih uvrsti u jelovnik.

Pročitajte još: Da li je ovo najbolji položaj za spavanje? Zagrlite "pet carevih žena" i probudite se odmorni! (VIDEO)

Burgeri na bazi povrća (grašak, pasulj i slično) su idealno rešenje za ljude koji su navikli na brzu hranu.

Sočivo

Porcija od jedne šolje obezbeđuje približno 18 grama proteina, zajedno sa 16 grama vlakana (preko 60%  dnevne potrebe) i mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanata.

Recept:

Za obrok u nekoliko minuta prelijte obilnu šaku lisnatog zelenila sa prelivom od balzamiko sirćeta, senfa i mešavine italijanskih začina. Na vrh stavite sočivo, četvrtinu avokada i nekoliko kašika semena bundeve.

Burger od graška

Idealno rešenje za sve ljubitelje pljeskavica, ova je napravljena od graška, koji je sjajan izvor proteina. Pored toga što su proteini graška prirodno bez glutena i nisu uobičajeni alergeni, lako je pronaći pljeskavice od graška napravljene od integralnih sastojaka. Jedna pašteta od graška vam može dati najmanje 25 grama proteina. 

Foto: Piksabej

Tvrdo kuvano jaje

Tvrdo kuvana jaja je izuzetno lako napraviti, možete ih kupiti i unapred skuvana. Svako celo jaje daje oko 6 grama proteina. Pored toga, novija istraživanja pokazuju da holesterol u jajima, koji se u potpunosti nalazi u žumancu, ima malo ili nimalo negativnog uticaja na holesterol u krvi. U stvari, jedno istraživanje je otkrilo da je kod zdravih odraslih osoba do tri cela jaja dnevno povećalo nivo „dobrog“ HDL holesterola i snizilo „loši“ LDL. Žumance takođe sadrži glavnu količinu hranljivih sastojaka jajeta, u koje je upakovano najmanje 90% ili ceo holin, vitamin D, kalcijum, gvožđe, cink, vitamin B12, antioksidanti i omega-3 masne kiseline. Dodajte tvrdo kuvana jaja u salate za trenutni podsticaj proteina. 

Pasulj

Jedna šolja pečenog pasulja sadrži otprilike 12 grama proteina i vlakana. Za brzi obrok poslužite pasulj sa smrznutim brokolijem na pari, prelivenog pestom. Ili ih uparite sa svežom baštenskom salatom odevenom u balzamiko sirće.

Pročitajte još: Nikada ne kupujte sir na pijaci i ovu vrstu jogurta! Nutricionistkinja Branka Mirković otkrila istinu o mlečnim proizvodima

Grčki jogurt

Grčki jogurti i na biljnoj i mlečnoj bazi mogu biti dobri izvori proteina. U zavisnosti od marke, jedana čaša biljne daje 11-14 grama proteina. Sjajna stvar kod običnog grčkog jogurta je što možete uživati u njemu slatkom ili slanom. U slatku verziju dodajte sveže voće, orašaste plodove ili semenke, kapljicu javorovog sirupa, cimeta i pospite sveže narendanim đumbirom. Za slanu opciju dodajte beli luk, sirće od crvenog vina, morsku so i crni biber, a zatim prelijte povrćem poput sečenih krastavaca, paradajza i malo crvenog luka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas