· · Komentari: 0
GROŽĐE

PET razloga zašto treba jesti GROŽĐE, a najvažniji je: LEPA KOŽA

Pored toga što osvežava na vrućini, grožđe pomaže da pročistite telo, da poboljšate zdravlje srca i krvnih sudova, bubrega, kože...

1598528325_grapes-690230_1280.jpg
Foto: Piksabej

Mnogo je razloga da svakog dana pojedete bar jedan grozd. Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa sadrži 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Pročitajte još: Ko jede CRNO grožđe DOBRO SPAVA, a ko čisti kožu OVIM tretmanom ima LEPO LICE

Reguliše šećer
Dijabetičarima savetuju da ne jedu grožđe zato što ono sadrži oko 20 grama prostih ugljenih hidrata u količini koja staje u jednu šolju. Ali, grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), a to znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije. Tokom nekih naučnih studija ustanovljeno je i da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.

1. Bolje pamćenje

Crno grožđe može da pomogne u usporavanju razvoja zaboravnosti kod starijih. Za takav efekat zaslužni su polifenoli u semenkama. Postoje naznake da oni čak mogu da smanje i rizik od Alchajmerove bolesti.

Bolje pamćenje i snažnije srce su dovoljni razlozi!

2. Protiv artritisa

Crno grožđe može da umanji bol, pa se tako preporučuje u slučaju napada gihta ili reumatoidnog artritisa.

3. Snažnije srce

Istraživači iz Bostona otkrili su da polifenoli grožđa mogu da smanje loš holesterol, snize krvni pritisak i smanje upale, a sprečava i zgrušavanje krvi.

Rajsko voće Foto: Depozit

4. Čisti bubrege

Sastojci grožđa - antocijanin i resveratrol, koji se takođe ubrajaju u snažne antioksidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju infekcije i bolesti. Oni čiste telo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline.

Pročitajte još: NAPITAK koji čisti JETRU od toksina: Ovo možete SAMI da napravite

5. Oporavlja kožu

 

Flavonoidi otkriveni u grožđu mogu da smanje oštećenja ćelija kože usled preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima Sunca. Zato i dermatolozi preporučuju da iskoristite sezonu i jedete što više grožđa jer će to imati dobar efekat na vašu kožu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.