Oglas
· · Komentari: 0
porodica

Planiranje potomstva - korak po korak

Planiranje potomstva ili proširivanje porodice ne mora da bude stresno, pogotovo ako se plan razradi do detalja. Evo kako to može da izgleda korak po korak.

1629979308_holding-hands-918990_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Kada prvi put na pamet padnu misli o porodici i deci, mnoge supružnike uhvati panika. Šta je potrebno, kako da pre svega započnu pravljenje plana za budućnost sa novim članovima? Zato postoje određene smernice koje kažu da je pre svega najvažnije znati da se planovi menjaju, a smernice prilagođavaju.

Ipak, neke od njih su konstantne i treba ih ispoštovati:

Edukacija o roditeljstvu i saveti o bebama

Prvo i osnovno pravilo za sve sfere života u kojima se osoba može naći jeste edukacija! Što više pravih informacija čovek savlada i usvoji, to će mu lakše biti da prevazilazi određene situacije koje ga mogu zadesiti. Isto je i sa roditeljstvom i bebama uopšte. Bebe, iako su vrlo male, znače ogromnu brigu i još veću obavezu, ali i neverovatnu ljubav.

Prve informacije koje treba da se sakupe su one o trudnoći, razvoju i rastu ploda, ishrani majke u trudnoći ali i o neophodnim stvarima i opremi za dan kada beba stigne.

Zatim se prelazi na sledeću etapu edukacije o negovanju i zdravlju bebe, zatim o njenom rastu i razvoju i svemu onome što može ili bi trebala da učini do određenog perioda.

Važno je naučiti i znati kada su redovne kontrole kod lekara i šta se tamo radi, kao i vakcinacija beba kako ide po redosledu.

Ovom spisku potrebnih istraživanja se pridružuje i učenje o vaspitanju, kao i praktični saveti kako se bebi može priuštiti najlakši razvojni put, bez stresa po roditelje ili dete.

Sve što može da padne na pamet kada se kaže ”Rastimo zdravo” od trudnoće pa do odvikavanja od pelena ili već polaska u vrtić, je ono o čemu se treba edukovati u toku planiranja potomstva!

Uvek treba dobro istražiti, a zatim i naučiti sve o roditeljstvu, pa čak i ono što se ne čini baš bitno ili mislite da već znate, poput menjanja pelena ili presvlačenja bebe, jer uvek postoji nešto novo i neki trik koji to može olakšati.

Pored učenja o roditeljstvu, izuzetno važno pre i samog planiranja potomstva je provera sopstvenog zdravlja!

Tačka 1 planiranja potomstva: zdravlje

Iako se potomstvo obično planira kada su osobe u paru ili braku i već se dobro poznaju, zdravstvena provera treba da bude prva stavka ovakvog planiranja. Nekada je dovoljno vrlo malo da se trudnoća ne ostvari ili prekine na samom početku. Pri tome uzrok ne mora da bude nište ozbiljno, već određene bakterije koje prirodno postoje u ljudskom organizmu. Zato je važno pre pokušavanja začetka bebe i trudnoće, proveriti zdravstveno stanje.

Posebna pažnja treba da se obrati na mogućnost postojanja: trombofilije, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, određenih bakterijskih kultura..

Fizičke prepreke začeća - erektilna disfunkcija i ostale tegobe

Pod zdravstvenim preprekama u planiranju potomstva se često nalaze ozbiljnija stanja poput erektilne disfunkcije kod muškaraca ili gojaznost, stres, uz gore spomenute “nevidljive” tegobe.

Erektilna disfunkcija kod muškaraca je ozbiljno stanje i fizička prepreka pri začeću, međutim pravilnom negom i lečenjem, ovaj problem se može lečiti i izlečiti.

Gojaznost kao prepreka začeću nije sama po sebi uzrok, već posledica koje ostavlja prave smetnje u začeću. Najčešće su u pitanju policistični jajnici, insulinska rezistencija, pritisak, većina onih unutrašnjih tegoba koje otežavaju ostvarivanje potomstva.

Stres je velik i čest uzrok problema pri začeću. On je uzrok mentalnih pa i fizičkih blokada , ponekada se i erektilna disfunkcija povezuje sa stresom kao i depresijom.

Dakle zdravstvena provera se ne odnosi samo i isključivo na venerične i prenosne bolesti, već na probleme za koje se često i ne zna da postoje, a mogu stvarati poteškoće pri planiranju i ostvarivanju potomstva. Ti pregledi su relativno brzi, nisu komplikovani i svakako im se treba posvetiti čim planiranje porodice padne na pamet!

Praktični saveti iskusnih planera potomstva

Neki od praktičnih saveta koje su podelili oni koji su planiranje izveli dobro, a cilj dostigli uspešno su sledeći:

  • Štednja! Pre rada na potomstvu treba početi štetdeti jer kada potomstvo stigne stižu i veći i neočekivani troškovi!
  • Zdravlje - i za zdravo potomstvo, i za zdravu porodicu potreban je zdrav pojedinac, što je vrlo tačno i  jednostavno zapravo.
  • Planirana trudnoća i uredna trudnoća - Kada otpočne period trudnoće žena može sve što je mogla i ranije, ali trebalo bi malo više da se pazi (da ne nosi teško, izbegava saginjanje, teret, trudi se da sebi ugodi). Trebalo bi voditi računa o ishrani, aktivnostima, izučiti vrste i načine porođaja, kao i dojenja, i istražiti sve opcije.
  • Spavanje - ovo nije deo planiranja potomstva, ali je dobronameran savet kojim se apeluje na buduće roditelje da iskorsite svaki momenat za spavanje, jer kada se porodica proširi za novog člana, spavanja će biti vrlo malo.
  • Sve je spremno - ovo je već deo plana koji se približio ostvarenju cilja - porođaju i zdravoj bebi -  da sve bude spremno za najmanjeg ali najvažnijeg člana porodice. Iskusni kažu da je najbolje napraviti spisak potrepština i štiklirati ih. Pred porođaj sve pretresti još jednom.

Postoji još mnogo sitnih stavki koje ovakav plan treba da sadrži ali ovo su neke najvažnije smernice koje se nikada ne menjaju - edukacija, zdravlje i finansije. Neophodne su za dobro planiranje i lakše snalaženje kada beba stigne, a ostale stvari se mogu proučiti i pridodati naknadno.

Potomstvo ne znači samo produžiti lozu ili jednostavno doneti decu na ovaj svet. Imati potomstvo treba shvatiti kao ozbijnu misiju jer ono to i jeste. To je doprinos nastavku života, to je način da se utiče i na svet jer kroz svoju decu - vaspitanu, pametnu i sposobnu, veličanstvenu kakva jesu, može se promeniti mnogo toga. Pre svega to je najveći dar koji čovek dobija, najveća ljubav i sreća koju može da ima i za to mora biti spreman i mora dati sve od sebe da to i sačuva!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas