Oglas
· · Komentari: 0
ISTORIJA

Put na Arktik, dečija igračka i SKANDAL: Ovo je priča o NAJČUVENIJEM stolu na svetu

Kada sledeći put vidite snimak iz Ovalnog kabineta Bele kuće obratite pažnju na radni sto američkog predsednika.

1609773542_Whitehouse.PNG
Foto: Instagram/ screenshot whitehousehistory
Oglas

U Ovalnom kabinetu Bele kuće nalazi se duborezom lepo ukrašen radni sto koji se naziva "rezolut sto". Od 1880. godine, kada je kraljica Viktorija ovaj sto poklonila predsedniku Ruterfordu Hajesu, koristili su ga svi američki predsednici, osim jednog.

Pročitajte još: Pogledajte malo BOLJE ovaj BODEŽ, da li vidite nešto ČUDNO?

Monika Levinski
Na ovom stolu se, izmešu ostalog, odigrala zanimljiv skandal "plava haljina" između Bila Klintona i Monike Levinski.

Džon Kenedi je ovaj sto iz istočnog krila Bele kuće prebacio u Ovalni kabinet. Ispod ovog stola se autićima igrao mali Džon Junior, sin Džona Kenedija, a koji je pre nekoliko godina nesrećno stradao u avionskoj nesreći kod Martinih vinograda.

Na ovom stolu je američki predsednik Donald Tramp potpisao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem istorijski sporazum o Komsetu.  Međutim, to nije razlog zašto je ovaj sto nadaleko čuven. I veoma važan.

Britanska ekspedicija na Arktik je krenula po zlu i brod je okovan ledom.
Sto Foto: Instagram/ screenshot whitehousehistory

Naime, ser Džon Frenklin je 1852. godine pokrenuo ekspediciju jedrenjakom HMC Rezolut. Britanska ekspedicija je krenula na Arktik. Maja 1854. godine britanski istraživači su napustili brod okovan ledom, jer im je pretila sigurna bela smrt.

Septembra 1855. godine kapetan Badington je na kitolovcu "Džordž Henri" ugledao brod na pučini. Pošto su zastavom pozdravili kolege na moru shvatili su da im niko ne uzvraća i približili su se brodu.

Pročitajte još: Napravila je SELFI i sledila se od STRAHA!

Bili su šokirani shvativši da je reč o izgubljenom "Rezolutu" na kojem nije bilo žive duše. Odvukli su ga do obale SAD. Brod je kompletno popravljen i poslat, kao poklon, engleskoj kraljici.

Pročitajte još: Rade Popović, načelnik Beogradske kriminalističke policije, dobio je ZADATAK: Ko je ubio multimilionerku Dragu Mitrićević?

Jedrenjak je pod zastavom britanije plovio još tri decenije, a onda je kraljica je naredila da se od hrastovog drveta naprave tri radna stola. Jedan sto je 26. avgusta 1880. godine stigao u SAD i uručen je predsedniku Hejsu.

Postoje još tri stola
Isti sto je dobila udovica kapetana Henrija Grinela i danas je u Bredfordovom muzeju. Od "Rezoluta" je napravljen i sto za jahtu kraljice Viktorije i nalazi se u Kensingtosnkoj palati. Treći je, možda, dobila udovica Džona Frenklina.

Sto je ostao isti do Frenklina Ruzvelta koji je tražio da se naprave izmene zbog njegovih nogu. Ruzvelt je bio hendikepiran i koristio je invalidska kolica. Deo kod nogu je dobio vratanca kroz koja se kasnije provlačio mali Džon Kenedi.

Sto je samo jednom napustio Belu kuću. To se dogodilo 1963. godine prilikom izložbe, a obuhvatala je stvari koji je koristio upravo ubijeni predsednik Džon Kenedi. Tadašnji predsednik Lindon Džonson je dozvolio da se radni sto, uz biblioteku, odnese u Smitsonian institut.

Pročitajte još: Uran u Biku u januaru donosi finansijski ZEMLJOTRES: Da li treba ulagati u zlato i KRIPTOVALUTE?

Radni sto je u Belu kuću vratio Džini Karter 1977. godine. Koristili su ga svi američki predsednici osim Džordža Buša koji je doneo svoj, ali je "rezolut sto" i tada ostao u Beloj kući.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas