Oglas
· · Komentari: 0
ISTORIJA

Pobedio je najkrvoločniju vojsku i potpisao prvi mirovni sporazum na svetu, a onda vladao još 42 godine!

Ramzes Drugi je bio najveći egipatski ratnik, a Hetiti su bili najokrutniji vojnici Starog veka. Evo kako se završio njihov susret.

1617280529_ramses.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Bio je najslavniji, najveći i najmoćniji faraon Novog kraljevstva. Bio je nepobediv. Bio je sin boga Ra, a Grci su ga zvali Ozimadias, dok su mu sami Egipćani uz ime dodavali epitet "Veliki".

Pročitajte još: Tito je znao, a vidovnjakinja najavila: ZLATNA VODA u Zmajevu otkriva Atilin grob

Abu Simbel Foto: Piksabej

Ramzes Drugi je sigurno jedan od najpozantijih faraona u Egiptu. Nije ni čudo, jer je uspeo da izgradi hram u svakom većem mestu u Egiptu, a najpozantiji je u Abu Simbelu. Po tome je bio sličan srpskom kralju Milutinu koji je ostavio 40 zadužbina. Doživeo je duboku starost i umro je u 91. godini.

U svakom gradu je izgradio hram, a počeo je da valda sa 14 godina.

Karijeru je započeo sa 14. godina, kada ga je otac Seti postavio za regenta. Ramzes je predvodio nekoliko vojnih ekspedicija na Levantu i sve su bile uspešne. Osnovao je grad Pi Ramzes. Pokorio je Izrael i nastavio na sever ka Siriji. Tamo su se nalaziti Hetiti, a u to vreme su bili na lošem glasu kao najokrutniji i najkrvoločniji ratnici.

Pročitajte još: Pošto je deci obezbedio kuće i stanove, Dejan Milenković iz Borača je sebi podigao grobnicu sa "garsonjerom" (FOTO)

Dve verzije
Na hetitskoj verzioji sporazuma piše da su Egipćani molili za mir, a na srebrnoj, egipatskoj verziji - obrnuto.
Pobedio je "nepobedive", a novom kralju ponudio mir.

Hetiti su Ramzesovu vojsku dočekali u zasedi, ali Egipćani su se brzo sabrali, napali i pobedili. Bitku Kadeša dobio je Ramzes Treći, a hetitski kralj Mursi Treći je pobeđen. Ujak Hatušli je svrgnuo sestrića, a Ramzes je sa zadovoljstvom Hetitima predao poraženog kralja. Da bi prekinuo buduće ratove, Ramzes je od hetitskog kralja tražio da potpišu Mirovni sporazum 1258. godine. Egipćani su dobili današnje libanske gradove.

Vladao je 67 godina i umro u 91. godini!

Ispisan je dvojetično na kamenu i čuva se u Arheološkom muzeju u Istanbulu. Egipćani su dobili mirovni sporazum na srebrnoj pločici koji su odneli u Luksor i ispisali na zidu hrama.

Pročitajte još: Kada grob bude nađen SVET ĆE PRESTATI DA POSTOJI: Kako je sahranjen najveći osvajač i kakve veze sa tim ima KAMILA

Ramzes se, čim je rešio problem sa Hetitima, okrenuo na jug i krenuo ka Nubiji. NJegova mumija je pronađena 1881. godine u Dolini kraljeva. Ramzes je vladao 67 godina.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Mumija Ramzesa Drugog nalazi se u Kairu, u Egipatskom muzeju na Trgu Tahrir, a 3. aprila će uz 22 mumija faraona učestvovati u velikoj Zlatnoj paradi faraona koji prelaze u novi GEM muzej.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas