· · Komentari: 0
NOVITETI

"Podržava stavove da je žena podložna, poslušna, pasivna...": Apple menja Siri

Virtualna asistentkinja kompanije "Apple", čuvena Siri, ovekovečena u mnogim filmovima i televizijskim serijama, neće više automatski imati ženski glas, objavila je ova kompanija, a prenosi CNN.

1617714364_Depositphotos_69202269_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Korisnicima mobilnih uređaja biće ponuđen izbor različitih glasova prilikom odabira postavke za virtualnog pomoćnika.

"Apple" sada nudi izbor između muškog i ženskog glasa, kao i šest različitih naglasaka, među kojima su i američki, britanski, indijski i irski, ali je na američkom tržištu osnovna postavka ženski glas.

Pročitajte još: Punite telefon preko noći? Evo zašto to nije dobra ideja

"Apple" je najavio i da će dodati dva nova glasa u program za Siri.

- Uzbuđeni smo što ćemo dodati dva nova glasa za Siri, za govornike engleskog jezika, i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kad uređuju postavke na uređaju - napisao je "Apple" u saopštenju.

- To je nastavak dugotrajnog opredeljenja kompanije "Apple" za različitost i uključivost, i za proizvode i usluge koje su osmišljenje da bolje odražavaju raznolikost sveta u kom živimo - istakli su.

Rodni stereotipi u virtualnim pomoćnicima poput Siri, Amazonova Alexa i Guglova asistentkinja dugo su razlog za prigovore.

Pročitajte još: Mobilni telefon je prljaviji od daske na WC šolji: Evo kako se čisti

Godine 2019. u izveštaju Ujedinjenih naroda upozorava se da glasovni virtuelni pomoćnici podržavaju stavove da je žena podložna, poslušna, pasivna i željna da udovolji, raspoloživa na pritisak tipke ili na glasovnu komandu.

Većina virtuelnih asistenata nudi ženski glas kao osnovnu postavku, a od sada korisnici će to moći da promene.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.