Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Pola sata sna u toku dana spašava zdravlje

Popodnevna dremka veoma povoljno utiče na zdravlje ljudi

1624538119_dremka.jpg
Foto: Depositphoto
Oglas

Nedovoljno sna ili loš kvalitet spavanja mogu negativno uticati na zdravlje. Kako bi se sprečio loš uticaj i kako bi se zaštitili od posledica lošeg spavanja, kratak san u toku dana može biti rešenje.

Pročitajte još: Da li vam je koža spremna za sunčanje?

Spavanje u toku dana normalizuje prisutnost hormona i proteina koji su povezani sa stresom. Takođe, kratko dnevno spavanje potpomaže funkciju imunološkog sistema. Istraživanje koje su sproveli francuski naučnici pokazuje da se nivo potencijalno opasnog horomona stresa povećava za 2,5 puta ukoliko se san u toku noći ograniči na samo dva sata.

Pola sata popodnevne dremke normalizuje nivo štetnog hormona

Praćenjem 11 zdravih muškaraca između 25 i 32 godine, došlo se do podatka da je dovoljno spavati samo dva puta po 30 minuta u toku dana kako bi se normalizovao nivo ovog štetnog hormona.

Nedovoljno sna nije povezano samo sa destabilizacijom nivoa hormona stresa, nego ima veze i sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i depresije.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas