· · Komentari: 0
SAVETI

Položaj u kome spavate ima važnu zdravstvenu ulogu

Ozdravite uz pomoć načina spavanja

1617894134_Depositphotos_10324551_s-2019.jpg
Foto: depositphotos

Naše telo se tokom sna regeneriše i zato je veoma važno da svaki pojedinac ima dovoljno dug i zdrav san.

Pročitajte još: Ako FARBATE kosu više od 6 puta godišnje, rizikujete da dobijete bolest koja UBIJA na hiljade ljudi

 

Stručnjaci kažu da je za pravilno funskionisanje organizma potrebno između šest i osam sati sna, a pored toga, pravilan položaj tokom spavanja omogućiće nam da se rešimo mnogih zdravstvenih tegoba.

Bol u donjem delu leđa
Bol nas uglavnom sprečava da se namestimo u udoban položaj i da se odmorimo. Prema stručnjacima, da biste rešili ovaj problem, potrebno je da uši, ramena i kukovi budu u takvom položaju, da čine da kičma bude položena ravno. Za ovaj problem, najbolje je spavati na leđima, a ukoliko pak smavate na stomaku, ispod stavite jastuk, kako bi kičma bila u što ravnijem položaju. Takođe, izbegavajte korišćenje jastuka za glavu.

Bolovi u ramenima
Ležanje po strani u ovom slučaju može samo da poveća bol. Stoga, između kolena stavite jastuk, a ukoliko možete, spavajte na leđima, sa rukama pored tela.

Problemi sa sinusima
Simptomi prehlade ili alergije uglavnom se pogoršaju tokom spavanja. Ukoliko imate ovih zdravstvenih tegoba, spavajte na leđima, a jastuke stavite iza glave i ramena. Ovako, protok vazduha kroz nos i usta će biti bolji i lakše ćete zaspati.

Glavobolja
Spavanje sa jakom glavoboljom skoro je pa nemoguće. Ukoliko patite od migrena, pokušajte da spavate na leđima, a sa svake strane glave stavite po jedan urolani peškir.

Menstrualne tegobe
Ukoliko imate grčeve tokom ciklusa, lezite na leđa, a između kolena stavite ćebe. Na ovaj način uklonićete pritisak u abdomenu, a na stomak stavite flašu tople vode.

Pročitajte još: PAŽLJIVO: Previše vitamina je opasno, a mnogi sadrže doping!

 

Visok krvni pritisak
Problemi sa spavanjem i stres česti su okidači visokog krvnog pritiska. Ukoliko patite od ovog zdravstvenog problema, ne biste smeli da spavate na leđima. Radije lezite sa strane, jer će ovaj položaj spustiti pritisak.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.