· · Komentari: 0
ENIGMA

Istina je potpuno drugačija! Posle više od jednog veka OTKRIVENO KAKO JE UBIJAO DžEK TRBOSEK

Pet žrtava, trojica osumnjičenih, dve policije i jedan grad - postoji mnogo teorija ko je bio Džek Trbosek, a sada se pojavila nova.

1593596217_Depositphotos_365124690_xl-2015.jpg
Foto: Depozit

Jedno je sigurno - od Džeka Trboseka su mnogi imali koristi. Pre svega, novinari, jer je on bio prva prava senzacionalistička vest koja je, praktično, inaugurisala štampu. Od njega i danas mnogi imaju vajde, a najviše turistički radnici Londona.

Mračni London 19. veka Foto: Piksabej

Pročitajte još: NJena izgradnja USPORILA JE ZEMLJU: Da li znate zbog koje građevine DAN TRAJE DUŽE? (VIDEO)

Kome je odgovaralo da Džek Trbosek nastavi da ubija? Naučnici misle da su to novinari!

Samo je novinarima odgovaralo da ubija.

Oko četiri časova ujutru 31. avgusta 1888. godine u uličici Beks Rou u istočnom delu Londona Čarls Kros je pronašao prvu žrtvu prerezanog vrata. Ovaj siromašni kraj Vajtčapel danas je stecište alternativnog Londona, gej-klubova i boho-pijaca, a u to vreme su ovde živeli najsiromašniji ljudi. Kraj su zvali "polni kontinent".

Prva žrtva Foto:Youtube/ screenshot Jack The Ripper Tour

- Više od jednog veka je postojala teorija da je Džek Trbosek ubijao prostitutke, ali nije bilo tako, osim poslednje, to su bile nesrećne sredovečne žene sklone alkoholu  - kaže Alan Mos, bivši policajac.

Meri En Nikols (47), koju su svi znali kao Poli, imala je petoro dece i muža koji ju je ostavio. Ona se odala alkoholu, ali nije bila prostitutka.

Osim Meri, ni jedna žrtva nije bila prostitutka.

Osam dana kanije pronađena je druga žrtva prerezanog vrata Eni Čepmen (42) koja je, takođe, imala dvoje dece, muža i problem sa alkoholom. Nije bila prostitutka. Štampa je likovala!

Novine obaveštavale policiju
Tada je London imao 15 večernjih listova!

- Prvu vest o ubistvu objavila je "Pal Mal Gazeta", a onda su priču počeli da prate svi i imali su mnogo kostiti - kaže Džudit Robstoum, kriminolog.

To je bilo vreme začetka štampe kada je 75 odsto muškaraca u Londonu bilo pismeno, štampano je 15 večernjih listova, novine su koštale peni i tiraži su postali astronomski! Policija je bila nemoćna i detalje ubistava je doznavala iz novina.

U Londonu se svakog dana organizuju ture "DžEk Trbosek" za turiste

Poslednje ubistvo dogodilo se 9. novembra i bilo je, praktično, isprovocirano. Naime, pošto je policija imala osumnjičene, ali svi su imali alibi, nije bilo uhapšenih, pa su tiraži dramatično padali. Novine su stalno osvežavale priču o ubistvima, izmišljali imena ubici, ali ništa nije pomagalo.

Kako je izgledao Džek?
Novine su pisale da je visok 165 santimetara, ima crne brkove i poreklom je Jevrejin!
Tiraži su padali dok novinama nije stiglo pismo Džeka Trboseka i obećanje da će ponovo ubiti!

Sve dok nije stiglo pismo Londonskoj novinaskoj agenciji. Navodno ga je napisao lično Džek Trbosek i tako se prvi put potpisao. Obećao je novo ubistvo.

Sledeća tri ubistva, a pre svega Elizabet Strajd, Šveđanke, koja, takođe nije bila prostitutka, nisu bila dosledna. Poslednje noći Džek Trbosek je napao Ketrin Edous (siromašna i sklona alkoholu, ali ne prostitutka ) i Meri Džejn Keli (najmlađa i jedina prostitutka) desilo se u roku od sat vremena. Svima je nožem prerezan vrat, a Meri je bukvalno rasporena.

- Nova ubistva udahnula su život novinama koji su još tada stvorili famu oko toga da Džek Trbosek ubija prostitutke, što nije bilo tačno i danas je to dokazano, a ubica nije bio dosledan, pa današnja forenzika smatra da je reč o nekoliko njih - ističe Džudit Robstoum.

Pročitajte još: "Da, prijatelju moj, to su crne boginje“: POZNATI UMETNIK u Moskvu doneo zarazu, a onda je počela TRKA SA SMRĆU

Poslednje noći Džek Trbosek je kredom na zidu kod tela napisao: "Jevreji neće biti optuženi ni za šta" i zauvek nestao. Jedana od teorija bila je da je reč o doktoru, druga da je obućar, treća da je neko iz kraljevske porodice, a danas policija misli da je reč o grupi ljudi.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.