Oglas
· · Komentari: 0
VEŽBE

Posle infarkta ove LAKE vežbe su obavezne

Brojne studije potvrdile su da fizička aktivnost posle oporavka od infarkta smanjuje rizik od iznenadne smrti za 20 odsto, a mogućnost da ponovo dođe do srčanog udara za čak 30 odsto.

1617621065_skracen.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kako će koji pacijent da se rekreira nakon infarkta zavisi od njegove fizičke spremnosti pre srčanog udara, opšteg stanja, pridruženih bolesti. Klinička praksa je pokazala da većini rekonvalescenata prija fizička aktivnost od minimalno pola sata do sat vremena, umerenog intenziteta u vidu aerobne rekreacije, najmanje tri do pet puta nedeljno.

Pročitajte još: Budite u TRENDU! Ovo su najpopularnije prolećne jakne koje morate imati u ormaru (FOTO)

Foto: Depozit

To praktično znači da bi za trajni oporavak od infarkta i za sprečavanje da do njega ponovo dođe trebalo najmanje svaki drugi dan da idete u šetnju, vozite bicikl ili radite vežbe istezanja.

Nekoliko vežbi možete da radite i kod kuće

Pri tome, da bi se održali pozitivni fiziološki i klinički efekti, trening mora da se sprovodi doživotno, jer samo posle nekoliko meseci pauze poništava postignuti efekat.

Evo nekoliko vežbi istezanja koje možete da radite kod kuće, kada vam vreme i obaveze ne dozvoljavaju šetnju ili vožnju bicikla.

Vežba se doživotno, to je stil života.

Balerina

Ležeći na desnom boku prebacite levu nogu preko urolanog ćebeta ili prostirke za plažu. Opružite prste na nogama kao balerina i rotirajte rameni pojas u suprotnom smeru od karlice. Dok vam je desna ruka na podlozi, levu raširite od tela i pustite da slobodno "visi" u prostoru pored tela. Lagano gurajte levo rame prema podlozi dok istovremeno karlicu gurate u suprotnom pravcu. U krajnje istegnutom položaju se zadržite pet do 10 sekundi, a vežbu ponovite od 10 do 20 puta. Uradite je zatim na isti način ležeći na drugom boku.

Pročitajte još: Da bi iz LIMUNA izvukli maksimum, pre sečenja sledite OVA UPUTSTVA

Iz kuka
Lezite na stomak i jednu nogu ispružite, a drugu savijte što više i postavite koleno i celu potkolenicu da leži na ćebetu ili prostirci pored tela. Glavu okrenite suprotno od kolena, ruke ispružite iznad glave i dlanove okrenite ka podlozi. Iz ovog početnog položaja izvršite lagani pritisak savijenim kukom ka podlozi istovremeno okrećući dlanove na gore. U krajnje istegnutom položaju zadržite se pet do 10 sekundi, vežbu uradite od 10 do 20 puta.

Rame - koleno

Ležeći na desnom boku ispružite donju nogu, a gornju savijte u kuku i kolenu i oslonite se celom dužinom potkolenice na podlogu. Desnu ruku postavite na podlogu tako da vam je skroz opružena u laktu i da vam je dlan okrenut od podloge i spušten na nju. Levu ruku podignite iznad glave i lagano rotirajte rameni pojas suprotno od karlice i kolena. Vodite računa o disanju.

Vežbe radite polako

Vežbu ponovite od 10 do 20 puta, zadržavajući se u krajnje istegnutom položaju pet do 10 sekundi. Vežbu na isti način uradite i na drugom boku.

Pročitajte još: Doktor Filgud zastupa pravolan POST koji može da PREPORODI organizam

 

Koleno - glava

 

Lezite na desni bok i savijte noge u kolenima. Zatim, rotirajte gornju polovinu tela tako da rameni pojas leži na podlozi, dok su ruke raširene od tela sa dlanovima koji su okrenuti nadole, dakle leže na podlozi. Glavu okrenite u suprotnom smeru od kolena i spustite je na podlogu. Kada stabilizujete gornji deo tela, lagano povlačite karlicu suprotno od kolena da biste pojačali efekat istezanja. Karlicu povlačite 10 do 20 puta zadržavajući je u krajnjem položaju pet do 10 sekundi, a zatim se okrenite na levi bok i ponovo uradite vežbu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas