· · Komentari: 0
Popularno

Prve naočare nastale su pre HILJADU GODINA, a uopšte nisu imale namenu na ŠTITE OD SUNCA

Okvire sa žutim staklima nekada su doktori prepisivali obolelima od sifilisa

1597243111_cvikere-naslovna.jpg
Foto:"Depozit"

Verovali ili ne, ali prve "naočare za sunce", koristili su još Eskimi, pre bar hiljadu godina, jer su pronađene naočare od uglačanih kostiju, koje su imale uske proreze i tako su štitili oči od prejakog svetla u večitom ledu i snegu.

Zabeleženo je da je i imperator Neron voleo da gleda gladijatorske borbe kroz isečene delove jedne vrste poludragog kamena.

U Kini su u 12. veku, a vrlo verovatno i ranije, naočare sa zatamnjenim staklima koristile sudije da na sudu ne bi mogli da vide njihove izraze lica dok ispituju svedoke.

Foto: "Depozit"

Oko 1750. izvesni Džejms Ajskof je eksperimentisao sa tankim, zatamnjenim staklima. On nije nameravao da ih koristi na danas uobičajeni način, zaštitu od sunca pre svega, već je smatrao da će zelena, plava ili nekako drugačije obiojena stakla pomagati kod nekih oštećenja vida.

Pročitajte još: BESPREKORNO MEKA PEŠČANA PLAŽA: Izvan buke i gužve, parče raja zaronjeno u Crveno more (FOTO)

Prvi pisani podaci o upotrebi zaštitnih stakala datiraju iz  1772. godine kada naučnik Antoan Levoazije počinje da ih nosi zbog "štetnosti sunčevih zraka".

U 19. veku su naočare sa žutim staklima preporučivali obolelima od sifilisa. Negde 1913. godine predstavljene su naočare koje su imale stakla koja su štitila od ultraljubičastih zraka.

Pročitajte još: Polomio se nov KARMIN! To nije tragedija, brzo po UPALJAČ! (VIDEO)

Popularnost "sanglasis" stiču u Holivudu kada brojne glumačke zvezde počinju da nose naočare sa zatamnjenim staklima kao modni detalj. Iz radionice snova se ubrzo ova moda proširila na sve meridijane.

Prva masovna proizvodnja počinje 1929. kada izvesni Sem Foster počinje na obali mora u NJujorku da prodaje "foster grant" naočare. Već 1937. magazin "Lajf" piše o neizostavnom modnom detalju koji je kupilo samo te godine, oko 20 miliona Amerikanaca.

Ubrzo se patentiraju i polaroid naočare (1936.) da bi početkom 50-tih prošlog veka ova industrija dostigla neslućene razmere.

Najveći svetski proizvođač je trenutno, jedna kompanija iz Kine, koja je prošle godine proizvela 120 miliona naočara sa zatamnjenim staklima!

                                                      Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.