· · Komentari: 0
VEZE

Postoji 7 vrsta LJUBAVI, a da li vaša podseća na HOLIVUDSKU?

Fatalni susret na prvi pogled je holivudska ljubav nametnut ideal prave ljubavi koji je došao sa zapada i nema šanse da uspe

Depositphotos_135733182_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Nisu sve ljubavi iste, svaka je drugačija i posebna na svoj način. Koliko lica ljubavi postoji i koje je najzastupljenije u partnerskim odnosima? Koje emotivne veze su najstabilnije i gotovo nesalomive, a koje “najranjivije”. 

Pročitajte još: Da li je ljubav jača od svega? Evo zašto je opasno biti FATALNO zaljubljen

Psiholog i porodični terapeut Branislava Pavlović ističe da jedna od poznatijih psiholoških teorija ljubavi govori o tri odnosa: intimnosti, strasti i posvećenosti. Ukrštanjem ovih dimenzija dobijamo sedam vrsta partnerske ljubavi.

Intimnost, strast i posvećenost su tri ključa za vezu koja ima šansu da uspe.

- Mada ne postoje identične ljubavne priče, neke liče jedna na drugu - kaže Branislava Pavlović.
Podjednako je važno koliko se i kako volimo. Neozbiljna veza, iz navike, “kombinacija”, odnos zasnovan na seksu, prolazna afera ili “mrtav brak” su žargonski načini kojima opisujemo vrstu nečijeg odnosa. Dopadanje se odlikuje velikom intimnošću, ali bez strasti i posvećenosti. Uživamo u društvu druge osobe sa razvijenim osećanjem bliskosti, povezanosti i topline, ali bez seksualne privlačnosti. Zaljubljenost je jaka strast i fizička privlačnost, ali bez intimnosti i posvećenosti. 

Od romantike do Holivuda

Većina odnosa počiva na ljubavima sa dve komponente. To su relativno stabilne partnerske kombinacijama: romantična, prijateljska i holivudska ljubav.

Fatalna ljubav ne traje dugo Foto: Depozitfoto

Romantična ljubav je karakteristična za mlade kojima je lepo zajedno, ali nemaju ozbiljne planove. U prijateljskoj ljubavi postoje posvećenost i bliskost, ali ne i strast i takvi su  dugogodišnji brakovi. Holivudska ljubav je u zapadnoj kulturi nametnut ideal prave ljubavi kojoj mnogi teže. To je fatalna ljubav na prvi pogled, gde u trenutku prepoznajete srodnu dušu i onda odlučite da se venčate. 

Fatalna ljubav na prvi pogled je trenutak kada prepoznajete srodnu dušu i venčate se na brzinu.

Najpostojanije emotivne veze su one koje sadrže sve tri komponente ljubavi. 
- Zdrav partnerski odnos nije savršen, ali je sveobuhvatan i kompletan - kaže Pavlovićeva.
Tokom godina ljubavi se menjaju, a možemo i da razvijamo deo koji nedostaje, ali i da se pun partnerski odnos ugasi i svede na jednu dimenziju. Dugoročno gledano, svaki donos koji stagnira i ostaje na jednoj komponenti ima tendenciju da ne nestane. 
- Nema idealne ljubavi, ali zato postoji pun partnerski odnos u kom su zastupljenje sve tri komponente ljubavi kaže sagovornica.

Svaki odnos koji stagnira nema budućnost.

Period zaljubljenosti treba iskoristiti da se povežemo sa partnerom i izgradimo emocionalnu bliskost, a u braku sledi posvećenost.

Nedostaje privlačnost?

Na duže staze to može da bude deprimirajuće u smislu da se vole samo kao prijatelji. Ovo je odnos kada upoznate nekoga ko vam odgovara kao osoba, ali vam nije seksualno privlačan i ne želite da se obavežete.

Pročitajte još: Ukoliko želite da očuvate vezu nikako ne radite sledeće stvari

Ili, na kraju duge veze, kada se osećate komforno uz partnera, ali vas više uopšte ne privlači i želite da prekinete vezu. Iz strasti se brzo i lako vežemo za partnera, lako uletimo u odnos, ali brzo izađemo iz njega čim strast počne da bledi. Fizička privlačnost je veoma važan segment u emotivnom odnosu,  ali strast nije dovoljna na duge staze. 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.