· · Komentari: 0
PRAZNICI

POSTPRAZNIČNA hrana treba da obiluje lakim obrocima (MENI)

Zbog neumerenosti za trpezom mnogi će se za praznike suočiti sa gorušicom.

1619767220_Depositphotos_71220693_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto

Vraćanje hrane iz želuca u jednjak, osećaj žarenja u stomaku i iza grudne kosti, samo su neki od simptoma do kojih dolazi kada se obilno jede začinjena i masna hrana, pije alkohol i gazirani napici, a uz to se i konzumiraju cigarete.

Pročitajte još: Ova NEVEROVATNA NAMIRNICA jača kosti, pomaže protiv opekotina, a dobra je i u lečenju hemoroida

Da biste izbegli da vam ovakve tegobe pokvare mini-odmor, osnovno pravilo je da obroci ne budu obilni, da se izbegava ljuto, začinjeno i kiselo. Izbegavajte gazirana pića, alkohol, slatkiše, prerađevine i prženu hranu i nemojte da jedete kasno uveče. Pušenje, takođe, podstiče gorušicu, pa ako možete smanjite ili potpuno iskorenite ovu nezdravu naviku.

Izazov roštilj
Ako se za praznike, ipak, nađete pred tradicionalnom trpezom - roštiljem i naravno barenim jajima za Uskrs, odredite meru: recimo jedan komad mesa sa roštilja, ili maksimalno dva barena jajeta, a ostatak obroka neka bude lagan.
Jedite kuvanu hranu, voće i povrće, mirođiju

Kada usvojite ova pravila, znajte da će od velike pomoći digestivnom sistemu da bude da što češće jedete blagu, kuvanu hranu. Uz to pijte dosta vode, jer će ona da pomogne da razblažite kiselinu.

Želucu prijaju i čaj od belog sleza i kamilice, a od hrane namirnice koje smanjuju kiselost želudačnog sadržaja su lešnici, bademi, šargarepa i banane. Mirođija takođe smiruje tegobe koje gorušica izaziva.

Pročitajte još: Jedite jagode! One sprečavaju starenje i ovu OPAKU bolest

Evo kakao bi mogao da izgleda vaš jelovnik u danima posle Uskrsa:

Čorbice i povrće Foto: Depozit

Ponedeljak
 

Doručak: dva barena jajeta, blago posoljena i začinjena sa malo sušene mirođije, dva parčeta šunke i parče prepečenog hleba

Ručak: krompir čorba i bareno meso po izboru

Večera: dinstana šargarepa i parče nemasnog sira

Pročitajte još: Mala, ljuta i korisna: LJuta papričica smanjuje OPASNOST od bolesti od koje umire najviše Srba

Utorak
Doručak: dva barena jaja, blago posoljena i začinjena sa malo sušene mirođije, šolja kefira i parče prepečenog hlebaRučak: grašak sa piletinomVečera: ovsene pahuljice sa sitno iseckanim lešnicima i bademom preliveno jogurtom

Sreda

Doručak: dva barena jaja, blago posoljena i začinjena sa malo sušene mirođije, zelena salata i parče integralnog hleba

Ručak: bareno povrće po izboru sa barenim integralnim pirinčem

Večera: parče proje i šaka badema

Četvrtak

Doručak: sendvič sa barenim jajima i šunkom, šolja kefira

Ručak: pileća čorba sa šargarepom i krompirom

Večera: parče pite sa zeljem

Pročitajte još: Ovo je NAJZDRAVIJI PRIRODNI PROIZVOD, a ovoliko smete da ga unesete dnevno

Petak

Doručak: barena jaja i prepečen tost sa puterom, blago posoliti

Ručak: punjene tikvice i salata

Večera: banana prelivena medom i šaka lešnika

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.